Locuinte, restaurante, buticuri, sali de sport, banci, spatii verzi decorate cu arta contemporana, parcuri, autobuze electrice, statii pentru biciclisti... Cam asa arata noile sedii ale gigantilor in ale tehnologiilor avansate. Deja renumite pentru campusurile lor uriase si ultramoderne, Apple, Google si Facebook, trei simboluri ale suprematiei mondiale detinuta de Silicon Valey, au trecut la o viteza superioara.

Cele trei intreprinderi, ocupante ale locurilor unu, doi si, respectiv, cinci, din punctul de vedere al valorii de piata la nivel mondial, s-au extins fiind pe punctul de a deveni adevarate "orase intr-un oras". Sa vizitezi sediile lor sociale, situate la cativa zeci de kilometri una de cealalta in plin centrul Silicon Valey, la sud de San Francisco, este o experienta atipica, scie cotidianul LaTribune.fr.

Gandite in cele mai mici detalii si concepute de arhitecti de renume, prima functie a acestor impunatoare sedii sociale este a-i face pe angajati sa uite sa "numere orele", de a le stimula imaginatia si, bineinteles, simtul creativ. Astfel, la Mountain View, in Googleplex, un centru care se intinde pe mai bine de 20 de hectare si unde muncesc 10.000 de oameni, personalul model isi poate petrece viata intr-un ecosistem inchis.

Navete private ii duce la serviciu dimineata. Copiii sunt lasati in grija unor bone. Se mananca gratuit, de dimineata pana seara, in cele cateva cantine si restaurante bio, putand profita, de asemenea, de toate serviciile necesare, de la banca si piscina, la medic si farmacie. Minunat, nu?

In ultima intanta, pentru Apple, Google si Facebook, acest mod de abordare, reprezinta si o chestiune de supravietuire, pentru ca, ajunse din simple start-up-uri niste puncte de reper ai tehnologiilor avansate, ele trebuie sa pastraze viu spiritul inovativ. In conditiile unei concurente acerbe, este vorba de atragerea celor mai bune talente pentru a se mentine in top.