Este mai mult ca sigur ca Rusia, urmand exemplul Chinei, prezinta FMI, institutie controlata de SUA informatii incomplete referitoare la rezervele sale de aur. In plus, Occidentul nu trebuie sa neglijeze inclusiv achizitiile masive de aur ale Beijingului. De ce ar fi asta o problema?

Rupte din context, aceste preocupari ale Moscovei si Bejingului nu inseamna, practic, mare lucru. Dar daca privim totul prin prisma istoriei recente, o Rusia care cumpara aur este vestitorul unor schimbari in viitor. Pe de alta parte, faptul ca Rusia strange aur ne permite sa intelegem, intr-o oarecare masura, ce ganduri are presedintele Vladimir Putin, scrie Washington Post.

"Trebuie numai sa ne uitam la politica bugetara si valutara a actualei administratii de la Casa Alba si veti intelege ca astronomica noastra datorie suverana, cheltuielie uriase si vulnerabilitatea tot mai ridicata a dolarului vor conduce SUA spre dezastru, intr-un final. Orice analist obiectiv intelege ca adversarii SUA privesc in viitor si incearca sa exploateze puntele noastre nevralgice. Este ceea ce militarii numesc razboi asimetric. Dar pentru mine, personal, asta inseamna o strategie pe termen lung", explica autorul articolului L. Todd Wood.

In pofida autoritarismului si xenofobiei, Rusia poseda o calitate importanta: ea procedeaza cum e mai bine pentru Rusia. Nu mai incearca sa faca pe placul unui Occident idealist, poate prea optimist si corect din punct de vedere politic. A trecut deja prin asta, este o lectie care nu i-a prea iesit cand era URSS. "Si nu inteleg de ce Occidentul nu poate invata din experienta trista a sovieticilor", constata jurnalistul.

Rusia nu mai este nici socialista, nici comunista. Este nationalista. Iar acum strange aur convinsa fiind ca, astfel, va spori valoarea rublei si ii va conferi stabilitate. Ca si China, Rusia a pornit alt joc. Moscova vede ca puterea economica a Occidentului scade si se pregateste pentru ziua cand rolurile vor fi schimbate.