"Situatia din Ucraina reprezinta un instrument folosit de Washington pentru a schimba taboul relatiilor internationale. Sanctiunile nu sunt altceva decat o noua provocare care conduce spre razboi", crede Roberts.

In opinia lui, nu este deloc intamplator faptul ca europenii si-au indreptat sanctiunile spre companiile petroliere, fara a se atinge de producatorii de gaze naturale, de care depind intr-o proportile considerabila, transmite Examiner.com.

Roberts a avertizat ca, daca Rusia va decide suspendarea livrarilor de gaze naturale, "Europa se va prabusi", pentru ca fara hidrocarburile rusesti va trece cu dificultate peste perioada de iarna, "industria isi va incetini ritmul, ceea ce va insemna sfarsitul, inclusiv a tuturor necazurilor din Ucraina".

Roberts crede, de asemenea, ca principalul obiectiv al razboiului economic dintre SUA si Rusia il constituie apararea dolarului si tentativa de a nu oferi lumii o valuta alternativa pentru comert, pentru vanzari de resurse energetice. Dar, spune analistul american, sanctiunile obliga, practic, Rusia si China sa grabeasca planurile lor de creare a unui nou sistem financiar, care va slabi dominatia dolarului in aproape toate domeniile comertului mondial.