„Astfel de studii ne permit o estimare a sanselor de dezvoltare a vietii pe alte planete. Fireste, evolutia depinde, in mare parte, de intamplare, dar stim ca pentru aparitia omului a fost nevoie de aproximativ 70% din perioada existentei vietii pe Terra. Este foarte posibil ca acest proces sa cunoasca un ritm similar si pe alte planete”, a declarat Andrew Rushby, de la University of East Anglia (UEA).

Rushby si colegii lui au calculat cand va disparea viata pe pamant si au evaluat sansele aparitiei ei pe sapte dintre exoplanetele cunoscute si aflate in „zona vietii”, construind un model computerizat al sistemului planetar. La alcatuirea lui s-a tinut cont de modificarile caracteristicilor astrelor pe masura imbatranirii.

S-a ajuns, astfel, la concluzia ca viata pe Terra va mai dura inca aproximativ 1,7 miliarde de ani, ceea ce inseamna aproape un sfert din existenta ei pe pamant. In acest interval, suprafata planetei se va incalzi in asa masura, incat toate resursele de apa se vor evapora. Omul si alte vietuitoare vor disparea insa mult mai devreme.