Newsweek urmareste inrautatirea relatiilor dintre SUA si China din cauza Marii Chinei de Sud de la moartea pilotului chinez, care si-a pierdut viata in urma coliziunii cu un avion de spionaj american. Un incident vechi de 15 ani. "Majoritatea chinezilor spera ca data viitoare pilotul chinez sa doboare avionul spion", scrie, in mai, dupa ce un avion de lupta chinezi a fost la un pas sa se ciocneasca de alt avion spion, ziarul Global TImes.

Newsweek afirma ca, la Beijing, numerosi functionari de rang inalt considera drept inevitabil un razboi intre China si America. O putere in plina devenire intotdeauna intra in confict cu o veche putere dominanta. Este exact situatia creata acum intre cele doua state in regiunea Pacificului si, in special, in Marea Chinei de Sud, zona importanta din punct de vedere strategic, pentru ca anual este traversata de marfuri in valoare totala de peste 5.000 de miliarde de dolari.

SUA sunt sustinute de alte tari din regiuni - Vietnam, Taiwan, Malaesia, Filipine si Brunei, toate fiind in dispute teritoriale cu China in Marea Chinei de Sud. Washington a protestat cand chinezii au construit insule artificiale in Marea Chinei de Sud pe care au amenajat inclusiv diguri si piste de decolare-aterizare, ce pot fi folosite in cazul izbucnirii unui conflict armat, noteaza Newsweek.

Beijing sustine ca respectivele insule vor intra in circuitul turistic al tarii. Washington nu crede, catalogand respectivele insule drept puncte de spijin create special pentru un eventual razboi. In context, publicatia subliniaza, totodata, ca majoritatea analistilor sunt de parere ca o astfel de confruntare deschisa intre SUA si China este pur si simplu imposibila. In primul rand pentru ca ambele sunt puteri nucleare.

Pe de alta parte, aceeasi experti recunosc ca un razboi poate fi inflamat foarte usor. El poate izbucni dintr-un fleac, practic: o ciocnire intre avioane sau intre doua nave de lupta. De fapt, scrie Newsweek in acest context, problema este ca in Marea Chinei de Sud este vorba de o confruntare intre doua superputeri si care, in etapa actuala, rezida in faptul ca Beijing a devenit lider in regiunea Pacificului, in timp ce SUA continua sa creada ca va ramana principalul jandarm in aceasta parte a lumii.