Potrivit raportului, aferent celui de-al doilea trimestru al acestui an, dobânzile la nivel de piaţă vor rămâne la un nivel scăzut în următoarele luni, ca urmare a contextului internaţional.

"Consumul intern a contribuit la creşterea PIB-ului României în primul trimestru, economia locală avansând cu 4,3%. Potrivit raportului antemenţionat, sectoarele care au determinat cu preponderenţă această creştere sunt comerţul şi transporturile. Serviciile private au susţinut ritmul ascendent în primul trimestru, contribuind cu 0,9 puncte procentuale la creşterea totală a economiei", se arată într-un comunicat al băncii preluat de agerpres.

În aceste condiţii, Garanti Bank îşi menţine estimarea de 3,7% privind creşterea PIB de anul acesta şi preconizează o evoluţie similară în 2017.

Potrivit specialiştilor băncii, cererea externă încetineşte, iar perspectivele sunt mai puţin optimiste, dat fiind contextul internaţional vulnerabil.

Pe de altă parte, raportul macroeconomic arată faptul că există riscul ca deficitul bugetar să depăşească nivelul de 3% în 2017, având în vedere creşterea salariilor din sectorul public cu 5% de la 1 august.

"Deficitul bugetar a fost de 0,1% din PIB în primele cinci luni ale anului, comparativ cu un excedent de 0,9% în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatul bugetar negativ a fost generat de implementarea noilor reglementări fiscale (reducerea TVA) şi de creşterile salariale în sectorul public", se mai arată în comunicat.