Liderul de la Casa Alba a ajuns la concluzia ca o utilizare ineficienta a armei cibernetice este mai periculoasa decat folosirea ei. Daca Obama va lua o decizie in acest sens, numai in conditiile respectarii principiului "dominatiei escaladate". Dupa cum explica The New York TImes, este vorba despre o potentiala garantie ca Washingtonul poate pune capat conflictului conform dorintelui lui.

Cotidianul american subliniaza, in context, ca fortele de care dispun SUA nu ofere o siguranta totala ca, procedand ca atare, Statele Unite isi vor asigura o victorie categorica.

"Ce putem face pentru ca rusii sa inteleaga in proportie de 98% ca am fost noi. Dar astfel incat sa nu fie foarte evident, pentru ca antrena o replica din partea lor?", s-a intrebat fostul sef al CIA, David Petreus, citat de NYT. S-a propus, printre altele, dezvaluirea legaturilor secrete dintre presedintele rus, Vladimir Putin, cu oligarhii.

Analistii Casei Albe au respins insa acest scenariu, care, au spus ei, nu va fi un soc pentru cetatenii Rusiei. S-a sugerat , de asemenea, sa fie inchis accesul "cercului restrans de apropiati ai presedintelui Putin la conturile secrete din Europa si Asia", interdictia deplasarilor in strainatate pentru ofiterii serviciilor speciale ruse, pe care agentii americani ii considera raspunzatori de atacurile cibernetice asupra staffului electoral al fostului candidat Hillary Clinton.

S-a mai vorbit inclusiv despre folosirea mijloacelor cibernetice pentru o operatiune impotriva hackerilor rusi. Varianta respinsa insa de Pentagon, care a estimat ca astfel de actiuni pot conduce la depistarea bug-urilor introduse de americani in retelele rusesti pentru eventualitatea unui conflict cibernetic. In plus, Agentia americana de securitate nationale crede ca Rusia a intrat, la randul ei, in retelele americane, putand, lansa, astel, o contralovitura.