Jeturile de lava aruncate au atins, potrivit estimarilor specialistilor, aproape un kilometru inaltime. Putin, comparativ cu eruptia vulcanului Shiveluch, din Kamchatka, ale carui limbi de foc au atins 4,5 kilometri. Un spectacol pe cat de fascinant, pe atat de infricosator.

Spre deosebire de Etna, situat in apropierea unor asezari omenesti, vulcanii din regiunea rusa Kamchatka si aflati in activitate, printre care Sheveluch, Kizimen si Plosky Tolbachik – nu constituie o amenintare, ei aflandu-se departe de orice localitate urbana sau rurala.

Inalt de 3.300 de metri, vulcanul Etna a inregistrat, secolul trecut, peste 100 de eruptii. Cativa dintre vulcanii din Kamchatka s-au trezit mai tarziu. Astfel, Plosky Tolbachik (3.805 metri) a revenit la viata la 27 noiembrie anul trecut, dupa un somn de aproape 36 de ani.

Shiveluch, cel mai nordic dintre vulcanii activi din regiunea Kamchatka, cu o inaltime de 3.283 de metri, s-a trezit in septembrie 1980 si de atunci „a lucrat” fara incetare. Specialistii nu stiu cand vor reintra in hibernare acesti munti „nelinistiti”. Priviti imagini panoramice realizate de grupul de entuziasti de la Airpano. ru.