Judecătorul Mircea Aron şi procurorul Oana Schmidt Hăineală, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, candidează la funcţia de preşedinte al CSM, scrie Mediafax.


Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) îşi aleg, vineri, noua conducere, întrucât mandatul preşedintelui Alina Ghica şi cel al vicepreşedintelui Oana Schmidt Hăineală expiră. Preşedintele Traian Băsescu participă la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii, în care urmează să fie prezentat raportul de activitate al CSM pe 2012 şi apoi să fie aleasă noua conducere a instituţiei.

Candidaturile lui Mircea Aron şi Oana Schmidt Hăineală au fost postate vineri pe site-ul CSM. În proiectul privind principalele obiective ce vor fi urmărite în calitate de preşedinte al CSM, Oana Schmidt Hăineală arată că urmăreşte o serie de obiective majore, din perspectiva prerogativelor conferite de lege preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului, în consonanţă cu cele surprinse în concluziile şi recomandările Rapoartelor tehnice realizate la nivelul Băncii Mondiale, Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, respectiv de Comisia de la Veneţia.

"Prezentul proiect se fundamentează pe ideea implementării celor mai bune practici recomandate de experţii europeni şi internaţionali. Consider că la acest moment nu suntem, din niciun punct de vedere, în postura de a inventa soluţii minune. Ceea ce avem de făcut este să aplicăm principiile cu bună credinţă, curaj şi în considerarea interesului naţional al României. Pentru acest motiv, viziunea managerială avansată pleacă de la realităţile obiective ale sistemului judiciar roman şi de la menţiunile reţinute în variile Rapoarte realizate de partenerii instituţionali externi", arată Schmidt Hăineală în document.

Ea prezintă în proiect modul în care vede consolidarea Justiţiei ca putere în stat prin întărirea autorităţii Consiliului Superior al Magistraturii, garantarea statutului de magistrat şi a independenţei atât a judecătorilor cât şi a procurorilor, precum şi asigurarea managementului de sistem. 

La rândul său, judecătorul Mircea Aron arată în proiectul de candidatură la funcţia de preşedinte al CSM că a decis să candideze şi "la îndemnul transparent al unei majorităţi consistente din rândul judecătorilor, membri ai Consiliului". Judecătorul Mircea Aron susţine că de mare importanţă va fi în acest an comunicarea CSM cu ministrul Justiţiei, cu Legislativul şi cu Executivul. Aron precizează că prima preocupare a CSM trebuie să fie aceea de a acţiona în calitate de garant al independenţei justiţiei.

Judecătorul Mircea Aron arată în document că o chestiune ce va trebui să stea în atenţia conducerii CSM este statutului magistratului judecător şi procuror. Totodată, Aron susţine că o atenţie specială va trebui să acorde conducerea CSM Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

În ce priveşte funcţionarea CSM, judecătorul Mircea Aron consideră că este necesar să fie pusă mai multă ordine în activitatea acestuia, să fie stabilit precis orarul săptămânal în care să aibă loc şedinţele de plen, de secţie, dar şi întâlnirile membrilor comisiilor pe domenii de activitate şi ale grupurilor de lucru. Anul trecut, Alina Ghica şi Oana Schmidt Hăineală şi-au depus un proiect comun, însă pe parcursul anului s-a simţit faptul că vicepreşedinta Consiliului, procuroarea Hăineală, a condus mai mult decât preşedinta Ghica.

Surse din magistratură spun că anul acesta cele două magistrate vor să facă rocada, astfel ca Hăineală să preia conducerea, iar Ghica să-i fie vicepreşedinte. Faptul că un procuror îşi depune candidatura pentru preşedinţia CSM în condiţiile în care acest for are în componenţă mai mulţi judecători decât procurori a generat discuţii în sistemul judiciar. Nu există vreo interdicţie prevăzută de lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi preşedinte al CSM. De asemenea, acest lucru nu ridică probleme de constituţionalitate, susţin membri ai CSM.

Potrivit judecătorului Adrian Neacșu, membru ales în CSM, niciodată Consiliul nu a fost condus de un procuror. "Pe lângă alte motive acest lucru ţine şi de aritmetica simplă. În CSM sunt nouă judecători aleşi şi doar cinci procurori. Mai mult, în acest moment în CSM sunt doar patru procurori aleşi, întrucât un post este vacant prin demisia domnului Bălan George. Numărul judecătorilor din CSM este de zece, la cei aleşi adăugându-se şi preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ)", susţine judecătorul Neacşu, într-o postare pe facebook.

Judecătorul Neacşu afirmă că instanţele şi judecatorii ar percepe extrem de negativ alegerea unui coleg procuror la conducerea CSM. "Nu pot spune aici mai multe, dar in percepţia sistemului judiciar acest lucru va însemna renunţarea judecătorilor la mandatul pentru care au fost aleşi", mai scrie judecătorul Adrian Neacşu. Pentru ca tandemul Hăineală-Ghica să fie ales, acesta ar avea nevoie de zece voturi, cu tot cu cel al preşedintei instanţei supreme, Livia Stanciu, şi cele două reprezentante ale societăţii civile în CSM, Corina Dumitrescu şi Daniela Ciochină.