Nivelul de capitalizare înregistrat de societăţile de investiţii financiare (SIF) a fost în mai de 3,8 miliarde lei, cu 1,4% sub nivelul lunii anterioare, informează, joi, Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF). Exprimată în moneda europeană, capitalizarea la finele lunii raportate era de 0,87 miliarde euro, cu 1,8% sub nivelul din aprilie.

"La finele lunii mai 2015, nivelul cumulat al activelor nete SIF a fost de 6,8 miliarde lei, cu 1,2% mai mult fata de nivelul înregistrat în luna anterioară şi cu 4,5% creştere faţă de începutul anului. Exprimat în moneda europeană, nivelul activelor nete la finele lunii raportate a fost de 1,5 miliarde euro, cu 0,8% peste nivelul atins la finele lunii anterioare", se arată în document.

Urmărind evoluţia activelor nete în luna raportată, spune AAF, se observă că toate SIF-urile, cu excepţia SIF Moldova, au înregistrat aprecieri de active nete, cu valori cuprinse în intervalul 4,7% - la SIF Muntenia - până la 0,02% - la SIF Transilvania. SIF Moldova a avut o scădere 0,6%.

Pe ansamblul anului 2015, SIF Oltenia rămâne singura cu scădere de 0,3%, celelalte SIF-uri înregistrând valori pozitive, pornind de la 2,5% la SIF Moldova şi crescând până la 8,5% la SIF Banat - Crişana.

"Privind evoluţia valorii unitare a activului net în luna raportată, observăm ca aceasta se suprapune pe linia trasată de evoluţia activelor nete la toate cele cinci SIF. Evoluţia preţurilor de închidere, privită comparativ cu luna anterioară, prezintă deprecieri pe linie, (între -0,2 şi -3,3%) la cele cinci SIF-uri. Cumulat, însă, de la începutul anului, SIF Muntenia, cu -4,2%, rămâne încă pe minus, în timp ce celelalte SIF-uri sunt toate pe plus, pornind de la 12,5% - la SIF Banat-Crişana - şi coborând până la 1,8% - la SIF Moldova", mai arată documentul citat.

De asemenea, AAF mai precizează că acţiunile cotate care erau pe ansamblul portofoliilor SIF-urilor la finele lunii anterioare, în valoare de 5,07 miliarde lei, au coborât până la 4,9 miliarde, adică s-au depreciat cu 0,2% în luna mai. Ponderea acestora în total active a fost, la finele lunii raportate, de 66,9% (68,6% anterior), scrie agerpres.