Un grup de voluntari a inclus în regimul alimentar obișnuit 500 g de căpșuni, consumate zilnic, timp de o lună. La începutul și la sfârșitul experimentului s-au făcut analize de sânge.

Rezultatele au arătat că nivelul de colesterol rău a scăzut în medie cu 14%, iar cel al trigliceridelor, cu 21%, în timp ce nivelul colesterolului bun (HDL) a rămas neschimbat. Aceste efecte nu s-au mai observat totuși la două săptămâni după încetarea experimentului, valorile revenind la nivelurile inițiale.

Autorii pun beneficiile pe seama antocienilor, pigmenții care colorează căpșunile și cărora li se atribuie o acțiune antioxidantă. Antocienii se regăsesc în cantități semnificative și în afine, coacăze, dude, cireșe, struguri roșii, castane, portocale și prune, care se pot consuma alternativ cu căpșunele, încheie passionsante.be, citat de Agerpres in pagina electronica.