Citat de site-ul 'Vatican Insider' care urmează să difuzeze interviul, cardinalul, care a vorbit duminica trecută într-o parohie din Roma şi se află pe lista 'papabililor', a subliniat faptul că 'alegerea unui Papă este un gest diferit de o alegere politică', scrie Antena3.

'Nu este vorba despre alegerea directorului general al unei companii multinaţionale, ci a liderului spiritual al unei comunităţi de credincioşi. Din acest motiv, este mai presus de toate o persoană cu calităţi religioase: un om al credinţei şi Evangheliei, un om credibil', a afirmat el.

Întrebat în legătură cu consecinţele scandalului 'Vatileaks' de la Vatican, prelatul a constatat că 'acele calităţi de manager vor fi cu siguranţă utile. ''Însă aceasta nu este prima calitate. Totul depinde de capacitatea sa de a fi un om al credinţei. Desigur luăm în considerare alte calităţi ale cardinalului, de exemplu dacă a condus o episcopie sau calităţile sale umane', a afirmat el.

Pentru fostul elev şi apropiat al lui Benedict al XVI-lea, demisia acestuia din urmă 'a fost un gest extraordinar de libertate. ''Cu acest gest, el a arătat faptul că norma umană cea mai importantă şi cea mai constrângătoare este întotdeauna o alegere liberă şi personală făcută cu conştiinţă', a încheiat cardinalul Christoph Schönborn.