"Ameninţările au inclus traficarea a zeci de mii de date de identificare pentru server compromise, sisteme de ATM fraudate, ransomware şi malware bancar mobil - precum şi campanii de spionaj cibernetic cu o ţintă precisă sau furtul şi publicarea datelor sensibile. De asemenea, în 2016, cercetările Kaspersky Lab au arătat măsura în care companiile se luptă să descopere cât mai repede un incident de securitate: 28,7% dintre companii au declarat că reperarea unui astfel de atac le-a luat câteva zile, în timp ce 19% au recunoscut că a durat săptămâni întregi, sau chiar mai mult. Pentru 7,1% din companii, un procent redus, dar semnificativ, intervalul a ajuns la câteva luni. În rândul celor care au întâmpinat probleme, descoperirea a fost făcută printr-un audit de securitate intern sau extern sau ca urmare a unei alerte primite de la o terţă parte, cum ar fi un client", se arată în document.

Potrivit acestuia, economia neagră în acest domeniu este mai extinsă şi mai sofisticată ca niciodată.

"Avem ca exemplu xDedic - o piaţă neagră unde au fost comercializate peste 70.000 de date de autentificare pentru server, care permiteau oricui să obţină accesul la un server spart (de exemplu, un server din reţeaua guvernamentală a unui stat din UE putea fi accesat pentru doar 6 dolari). Cel mai grav incident financiar nu a implicat o bursă de valori, asa cum ne-am fi aşteptat, ci a folosit transferuri bazate pe coduri SWIFT pentru a fura 100 de milioane de dolari. Infrastructurile critice sunt îngrijorător de vulnerabile, pe mai multe fronturi, aşa cum a demonstrat-o la sfârşitul anului 2015 şi începutul lui 2016 atacul BlackEnergy asupra sectorului energetic din Ucraina. Atacul cibernetic a dezactivat reţeaua de alimentare, a şters date şi a lansat un atac DDoS", menţionează sursa citată.

În 2016, experţii Kaspersky Lab au investigat ameninţările care vizează sistemele de control industrial şi au descoperit, în toată lumea, mii de gazde expuse la Internet, 91,1% dintre acestea având vulnerabilităţi care pot fi exploatate de la distanţă. 36% din atacurile bancare online vizează acum dispozitivele cu Android, o creştere semnificativă faţă de 2015, când procentul era de 8%.

Produsele Kaspersky Lab au identificat 262 de milioane de URL-uri infectate şi au fost lansate 758 de milioane de atacuri online în întreaga lume - unul din trei atacuri (29%) a provenit din Statele Unite şi 17% au venit din Olanda. Au apărut 8 noi familii de malware pentru ATM-uri şi POS-uri, o creştere de 20% faţă de 2015.

Atacatorii au folosit magazinul Google Play Store ca să distribuie malware pentru Android, aplicaţiile infectate fiind descărcate de sute de mii de ori, menţionează sursa citată de agerpres.