Banca Centrală Europeană a redus joi dobânda de referință la un minim istoric de 0,15%, marcând, în acelaşi timp, şi o altă premieră pentru o bancă centrală majoră: dobânzi negative la depozitele pe care le constituie la aceasta băncile comerciale.

Instituția studiază şi diferite metode de a injecta lichiditate nou creată în arterele sistemului financiar - 400 de mld. de euro vor fi la dispoziția băncilor pentru a oferi credite către ”economia reală”, la o dobândă extrem de redusă, de 0,25% (0,1 puncte peste dobânda de referință).

Operațiunile de creditare pe termen lung (LTRO), de aproximativ 4 ani, au primit particula T (targeted, dirijate), fiindcă banii vin cu obligația de finanțare a economiei reale, iar dacă nu vor fi respectate condițiile de dirijiare către instituții non-financiare, aceştia vor trebui returnați în termen de cel mult doi ani, în septembrie 2016.

"Încercarea de a stimula acumularea de datorie, pentru a ajuta companiile europene însetate de cash și pentru a dezmorți consumul, are șanse mai bune de reușită pe măsură ce timpul șterge amintirea anilor de criză. BCE are în vedere chiar operațiuni pe scară mai largă, care să ofere lichiditate abundentă instituțiilor financiare", sustine Claudiu Cazacu, Analist-şef XTB Romania.

Rețeta operațiunilor neconvenționale a funcționat în SUA, ajutând la obținerea unei creșteri ale PIB de 2,3% între 2010 și 2013, în medie, în timp ce zona Euro, trecând cu intervenții masive de o criză existențială, a avansat neglijabil cu 0,65% anual (date Banca Mondială și Eurostat). Șomajul de 6,3% este aproape la jumătate în SUA față de cel din zona Euro, de 11,7%.

Fundamentele unei creșteri durabile nu pot fi însă setate doar prin avansul creditării. Reforme structurale, care să facă economiile europene mai eficiente, se impun pentru creşterea bunăstării pe termen lung. Măsurile trebuie implementate în domenii diverse, precum flexibilizarea reglementărilor din piața muncii pentru a ușura povara companiilor și a stimula libera circulație a forței de muncă, dezvoltarea abilităților cerute în economia reală, stimularea inovației în tehnologie și a finanțărilor pentru companii de tip startup, alături de o angrenare mai eficientă a tinerilor în sectoare dinamice.

Insistența și creativitatea BCE ar putea învinge în timp reticența inerțială a clienților de a își asuma datorie, și limitările de capital și de încredere ale băncilor în a furniza credit. Un nou boom al creditării pare mai apropiat, deși nu neapărat imediat. Piețele financiare sunt primele care au salutat atitudinea monetară foarte relaxată: indicele german DAX a depășit 10.000 de puncte pentru prima oară în istorie, mai arata analistul sef XTB Romania.

Entuziasmul dublat de o volatilitate scăzută, cu piețe de acțiuni la maxime și așteptări de la Frankfurt ca băncile să ofere din nou credite facile: este un tablou care pare foarte asemănător cu 2006 – 2007. Anii ce urmează ne vor arăta dacă europenii, cetățeni, firme și bănci, au învățat lecția esențială a importanței evaluării corecte a riscului din istoria recentă.