Studiind de peste un deceniu mecanismul de adoptare a deciziilor Cerf a ajuns la concluzia ca sentimentul de fericire nu are nici o legatura cu situatia materiala, cu filosofia personala sau cu experienta traita de o persoana sau alta. Cea mai importanta hotarare din viata depinde in mod direct de anturajul nostru, scrie Business Insider.

Declaratia specialistului se bazeaza pe doua elemente. In primul rand, procesul de adoptare a deciziilor este deosebit de obositor pentru om. Exista o anumita rezerva de energie intelectuala, pe care o putem consuma pentru a alege o actiune sau alta: unde luam masa, ce muzicam ascultam, cu ce ne imbracam.

In al doilea rand, oamenii gresesc considerand ca prin hotararile lor pot controla starea de multumire, de satisfactie pentru ceea ce se intampla in jurul lor. Ei cred ca fericirea rezida in luarea unor decizii corecte.

In realitate insa, oamenii fac alegeri orientandu-se dupa principii sociale irationale, afirma Moran Cerf. In orice caz, deciziile oamenilor sunt emotionale si partinitoare. De aceea alegerea corecta se dovedeste o misiune dificila. Cercetatorul spune ca anturajul influenteaza interactiunea noastra cu realitatea. Undele creierelor oamenilor care au petrecut prea mult timp impreuna se sincronizeaza, astfel ca incep sa gandeasca la fel, practic.

De aceea, oamenii trebuie sa se inconjoare de persoane care impartasesc aceleasi principii, aceleasi pareri. Numai astfel, ei se vor simti fericiti. Cu alte cuvinte, in loc sa va hotarati ce sa mancati, puteti alege un partener care sa aleaga in locul dumneavoastra. Cu siguranta alegerea va fi una buna, crede Cerf.