Problema cea mai mare pentru România este în continuare ineficienţa sistemului energetic, în condiţiile în care numai pierderile cuantificate în unităţile energetice pe cărbune se ridică la circa 4 miliarde de euro anual, a declarat marţi preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, la un forum pe teme energetice, organizat la Palatul Parlamentului.

"Problema cea mai mare pentru noi în continuare este ineficienţa sistemului energetic. Avem un sistem ineficient, avem o pierdere în ultimii patru ani cuantificată între 24 şi 26,1%, iar de la o sută de unităţi energetice pe cărbune la consumatorul final mai ajunge doar 15% din producţie. Dacă ar fi să cuantificăm acest procent ajungem la pierderi de 4 miliarde de euro în fiecare ani", a subliniat Iulian Iancu.

Acesta a precizat că procentul consumatorilor vulnerabili a crescut la 42% din totalul consumatorilor casnici, iar consumul energetic înregistrat la populaţie este mai mare decât consumul din industrie şi chiar decât cel din agricultură servicii şi transporturi la un loc.

"Dacă ne uităm în structura consumului, avem un consum la populaţie mai mare decât consumul din industrie şi mai mare decât consumul din agricultură, servicii şi transporturi la un loc. Este anormal. În structura consumului este anormal să ai un consum atât de mare la populaţie în comparaţie cu celelalte domenii. Cu alte cuvinte, avem o problemă de fond în structură", a explicat Iulian Iancu.

Reprezentanţi ai autorităţilor centrale, ai industriei energetice şi ai asociaţiilor de profil sunt prezenţi, marţi, la forumul cu tema "Eficienţa energetică şi procesul de adaptare la schimbările climatice: priorităţi fundamentale pentru România', organizat la Palatul Parlamentului.

Printre subiectele aflate pe agenda dezbaterilor se află beneficiile noului Plan naţional de acţiune în domeniul eficienţei energetice, taxa de cogenerare, competitivitatea globală a costurilor cu energia, strategii privind schimbările climatice şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, scrie agerpres.