Preşedintele UDMR i-a mulţumit, în discursul de la Congresul PSD, lui Adrian Năstase care, în perioada 2000-2004, spunând că acesta "a avut curajul şi a rupt câteva stereotipuri, a trecut peste câteva bariere" în ceea ce priveşte minorităţile naţionale. Acesta a spus că a venit la Congres pentru că Victor Ponta a înţeles că UDMR poate sta în opoziţie politică, dar relaţiile româno-maghiare nu trebuie să fie împinse într-un trecut din care, cu un efort comun, s-a ieşit.

"Pentru acest efort comun trebuie să îi mulţumim şi lui Adrian Năstase din perioada 2000-2004, care a avut curajul şi a rupt câteva stereotipuri, a trecut peste câteva bariere, care la acea vreme păreau importante", a spus Kelemen, afirmaţie care a fost urmată de aplauzele delegaţilor.  În continuare, el i-a mulţumit lui Victor Ponta pentru efortul politic făcut de când se află în fruntea Executivului, pentru modul în care şi-a respectat cuvântul dat.

Preşedintele UDMR a arătat că a acceptat invitaţia lui Ponta, pentru care îi mulţumeşte "cu respect", şi că a venit fără nicio ezitare, fără nicio reţinere, din "extrem de multe motive'.El a spus că este conştient de faptul nu este un lucru obişnuit ca la congresul unui partid aflat la guvernare, cu o majoritate extrem de solidă, să vină un lider al unei formaţiuni politice aflate în opoziţie, cu atât mai mult cu cât PSD şi UDMR fac parte din familii politice diferite.

"În aproape 24 de ani de la Revoluţie, am acumulat o experienţă bogată în ceea ce priveşte toleranţa, respectul reciproc, dialogul susţinut chiar şi în momente dificile. (...) Am construit, printr-un efort comun, mai multe etape, am colaborat", a declarat Kelemen Hunor.El a subliniat că membrii minorităţii maghiare nu sunt duşmanii românilor sau ai României.

"Sunt într-o mare încurcătură fiindcă am văzut că aici este un concurs de reevaluări. Domnul preşedinte Băsescu îl apreciază pe Victor Ponta, Victor Ponta îl apreciază pe Dan Diaconescu. Totuşi, am şi eu o speranţă, sunt lângă Crin Antonescu", a spus, glumind, liderul UDMR."Când doamna preşedinte a PPDD a transmis un mesaj că domnul Dan Diaconescu, fenomenul politic românesc, vă desparte de PNL şi de PC, noi am scăpat", a continuat să glumească acesta.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, înainte de intervenţia liderului UDMR, că atâta timp cât Uniunea este singura reprezentantă legitimă a minorităţii maghiare, puterea trebuie, este obligată, condamnată să dialogheze şi să conlucreze cu această organizaţie, scrie Mediafax in pagina electronica.