Potrivit unui raport al Curtii de conturi a Rusiei, o situatie de-a dreptul dramatica se inregistreaza in Orientul Indepartat al tarii, scrie cotidianul Izvestia. Astfel in Districtul militar de Est, distanta de la locul de dislocare a unitatilor de comandament ale Flotei din Oceanul Pacific, ale aviatiei militare si apararii aeriene pana la cele mai apropiate puncte de retragere a banilor de pe cardurile de salarii este, in medie, de 170 de kilometri. Iar in unele cazuri se ajunge chiar la 250 de kilometri.

„Strangem cardurile cu codurile PIN si trimitem cativa oameni dupa bani. Desi cardurile nu pot fi incredintate unor persoane straine, nu putem lasa totul balta pentru a merge la bancomat. Daca fiecare ar pleca dupa bani, n-ar mai ramane nimeni in unitate”, au explicat pentru Izvestia ofiteri ai Flotei din Oceanul Pacific.

Pe de alta parte, acelasi raport al Curtii de conturi a Rusiei noteaza ca, pana la bancomate, militarii se deplaseaza cu mijloacele de transport din dotarea unitatiilor respective, ceea ce implica un consum sporit de carburant si piese de schimb”. „Aceasta problema a distantei trebuia sa fie luata in calcul cand s-a decis transferul veniturilor pe carduri. Dar cum nimeni nu s-a gandit la asta, acum suntem nevoiti sa rezolvam lucrurile din mers. Bancile nu pot fi acuzate, pentru ca nu este vina lor ca pana la anumite unitati nu exista drumuri accesibile pentru functionarii bancari sau unele unitati sunt secrete si civilii nu se pot apropia”, au precizat surse din ministerul apararii.