In opinia analistilor Berenberg, cele mai expuse la Rusia sunt Raiffeisen, UniCredit, Commerzbank, Societe Generale, Nordea şi ING, iar cel mai ingrijorator este cazul grupului austriac Raiffeisen. Toate aceste bănci au expunere şi la Ucraina.

Problema este ca fluxul de creditare mai slab şi incetinirea ritmului de creştere economica, chiar recesiunea, ar putea afecta calitatea activelor băncilor care operează în Rusia, majorând costurile de risc pentru băncile din Europa, explica expertii germani.

In plus, precizeaza ei, instituţiile de creditare mentionate trebuie sa faca fata inclusiv impactului direct al sancţiunilor pe fondul deprecierii semnificativei a rublei faţă de dolar şi euro, în urma măsurilor financiare impuse Rusiei de UE şi SUA.

"Raiffeisen ar putea ieşi oficial atat din Rusia, cat si din Ucraina şi ar putea să-şi deprecieze investiţiile, înregistrând pierderi de aproximativ trei miliarde de euro. Deşi sancţiunile nu afectează direct băncile europene, credem că vor exista efecte negative în funcţie de perioada de timp în care sunt menţinute măsurile financiare impuse de UE şi SUA împotriva Rusiei", se arată în raportul Berenberg.

UE a inclus saptamana trecuta pe lista de sanctiuni o serie de banci rusesti, printre care Sberbank, VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank şi Rosselkhozbank. Investitorilor europeni li se interzice să achiziţioneze acţiuni sau obligaţiuni cu scadenţa de peste 90 de zile emise de aceste bănci după 1 august.