"Rusia este gata sa faca tot ce este necesar pentru a readuce relatiile cu SUA pe o traiectorie stabila", s-a grabit sa declare presedintele Vladimir Putin, precizand ca "intelegem si suntem constienti ca va fi un drum anevoios, avand in vedere degradarea care, din pacate, a afectat dialogul nostru cu Statele Unite".

Daca sperantele rusilor nu vor fi desarte, ramane de vazut. Pentru ca, dupa cum scria jurnalistul american David Ignatius in paginile cotidianului Washington Post, este greu, aproape imposibil, sa anticipeze care va fi politica externa a SUA, tinand cont de faptul ca Donald Trump nu are experienta in acest domeniu. Dar, estima ziaristul, in raporturile cu Rusia, el va respecta, dupa toate probabilitatile, declaratiile din campania electorala.

In opinia lui Ignatius, Trump va cauta un limbaj comun cu presedintele Putin si va "merge la imbunatatirea relatiilor cu o Rusia agresiva si razboinica". Mai mult, cele doua state si-ar putea uni fortele in chestiunea siriana. In plus, exista sansa ca Trump sa ajute Rusia sa se apropie din nou de Europa. Pentru ca, explica jurnalistul, victoria omului de afaceri in alegerile din SUA are darul de a intari pozitiile euroscopticilor si a politicilor nationalisti, determinandu-i pe europeni sa promoveze o politica externa mai independenta.

Cea mai importanta speranata a mediului de afaceri rus este legata de posibila anulare sau macar indulcire a sanctiunilor americane in privinta Moscovei.