La elaborarea clasamentului au fost luate in calcul trei chestiuni: accesul armatei la resurele nationale ale tarii, inclusiv tehnologii de ultima ora, nivelul de sustinere din partea autoritatilor politice si posibilitatea de a testa celor mai noi echipamente militare in conditii reale.

Statele Unite

In opinia analistului Robert Farley, pana in 2030 armata americana isi va patra statutul de cea mai puternica infanterie din lume, care va beneficia intotdeauna de ultimele inovatii in materie de armament si tehnologii militare. In plus, armata SUA este "intr-o forma foarte buna", ea fiind angajata deja de 15 ani in "razboiul impotriva terorismului in Irak si Afganistan.

China

Trupele terestre ale China impart bugetul apararii cu aviata militara, doua arme care exploateaza, impreuna, aceeasi baza de reurse materiale. Pe masura ce economia chineza a devenit una dintre cele mai puternice din lume, fortele militare s-au transformat, treptat, intr-o armata moderna, bine dotata si organizata. Avantajul armatei China il constituie amploarea - ramane cea mai numeroasa. Ii lipseste, in schimb, experienta de lupta.

India

Ceea ce nu se poate spune despre armata indiana: trupele terestre si-au testat capacitatea de lupta in diferite confruntari. Punctul nevralgic al fortelor miltiare ale Indiei il constituie dotarea tehnologica, ramasa mult in urma primelor doua clasate. Un decalaj pe care New Delhi incearca sa-l recupereze cu importuri din tarile unde exista acces pe piata de armament, precum SUA, Israel sau Rusia.

Franta

In opinia autorului articolului din The National Interest, armata franceza va deveni, intr-un viitor nu foarte indepartat, cea mai puternica din Europa. Acest lucru ii va permite sa preia controlul asupra aparatului militar de pe Batranul Continent si sa defineasca politica de securitate in regiune. Armata se va bucura de sustinerea totala a guvernului de la Paris, dornic sa protejeze importantele investitii in complexul militaro-industrial al statului.

Rusia

Desi va continua sa ramana puternica, armata Rusiei se va confrunta in urmatorii ani cu probleme legate de accesul la tehnologiile industriei miltiare autohtone, in plina revenire dupa destramarea URSS.