Rata inflaţiei a fost, în decembrie, de 4,95% faţă de decembrie 2011, în afara intervalului ţintit de BNR, iar câştigul salarial mediu net era în noiembrie 2012 de 1.575 lei, fata de 1.491 lei in noiembrie anul trecut, adica cu doar 5,6% mai mult (salariul din luna decembrie nu este relevant deoarece in aceasta perioada a anului se acorda prime).

Avand in vedere cei doi indicatori, se poate constata ca puterea de cumparare a românilor nu a cunoscut o imbunatatire nici in 2012, cu efecte negative asupra consumului.

“Vom asista si in 2013 la diminuarea sumelor de bani pe care consumatorii le au la dispozitie pentru consum. Anul 2013 va fi unul si mai dificil, iar industria noastra va fi fortata la maxim, pe fondul unei puteri de cumparare reduse, si a unui mediu de afaceri slabit”, spune Olimpiu Soneriu, directorul Carmolimp.

În aceste conditii, pentru industria carnii se pot lua in calcul doua scenarii, respectiv de stagnare sau de accentuare a problemelor cu care producatorii se confrunta inca de la inceputul crizei.

“In cel mai bun  caz vom vedea o stagnare a pietii la nivelul actual, dar cu siguranta tendinta va fi in continuare spre produsele mai ieftine. Cred ca in urmatoarea perioada vom asista la o presiune din ce in ce mai mare a producatorilor de carne si preparate din carne de a iesi pe piete comunitare”, mai spune  Olimpiu Soneriu.

Iesirea pe pietele externe va fi o oportunitate insa doar pentru producatorii care au capacitate financiara pentru a face investitii in modernizarea si adaptarea capacitatilor de productie la standardele din Uniunea Europeana.

 

Carmolimp cel mai mare producator si distribuitor de carne ambalata in atmosfera protectoare la gramaj fix din tara. In prezent, opereaza un numar de 50 magazine proprii si peste 60 de unitati in sistem franciza.

Pornita in 1993 ca o afacere de familie,  CarmOlimp reuseşte sa controleze intregul flux “de la furca la furculita”, avand in dotare atat terenurile agricole, fermele si fabricile de procesare, cat si lantul de distributie al produselor.