Notificarea a fost transmisa prin Sistemul de Alerta Rapida pentru Alimente si Furaje (SARAF), la inceputul acestei luni, potrivit Mediafax.

Documentul arata ca produsul avea un continut de E 124 (rosu Ponceau/de cosenila) de 7,73 de miligrame pe kilogram, dar si un continut de E 129 (rosu Allura) de 2,21 miligrame pe kilogram.

In momentul in care a fost emisa notificarea, carnatii nu ajunsesera inca pe rafturile magazinelor, acestia fiind opriti de la comercializare.

Cei doi aditivi sunt autorizati in Uniunea Europeana, insa nu in alimentele in care au fost gasiti, au lamurit reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Folosirea acestora este permisa numai in anumite tipuri de carnati, cum ar fi chorizo.

Un studiu realizat de cercetatorii britanici arata ca acesti coloranti duc la hiperactivitate in cazul copiilor. De asemenea, in Statele Unite, aditivul E 124 a fost interzis, acesta fiind considerat cancerigen.

"Nu este vorba de ceva ce italienii nu agreeaza, ci de faptul ca folosirea celor doi coloranti este interzisa de zece ani. Nu stiu cine este acest producator, dar folosirea celor doi coloranti nu este permisa", a declarat Sorin Minea, presedintele Patronatului Romalimenta.