„Crescătorii şi procesatorii au amânat scumpirea produselor din carne de porc pentru a evita scăderea şi mai mare a consumului, asumându-şi creşterile de preţ la furaje şi la utilităţi. Mulţi dintre procesatori nu mai pot susţine aceste creşteri, astfel că vor opera majorări de preţ la raft. Estimăm că până la finele anului creşterile vor fi de 12-15%.  Iar în perioada imediat urmãtoare vom vedea creşteri de până la 7%”, a declarat Olimpiu Şoneriu, directorul general al Carmolimp.
 
Până la recolta din acest an, preţul furajelor va continua să crească, materia primă provenind din stocurile aflate în scădere. În acelaşi timp, pentru lunile iulie-august este anunţată o perioadă secetoasă, care va afecta în special culturile de porumb, principala plantă furajeră utilizată în creşterea porcilor
 
La toate acestea se adaugă şi creşterea preţurilor la porcii mici pe care fermierii români îi cumpără din Europa de Vest.
 
„Uniunea Europeană are în vedere de asemenea implementarea directivelor cate reglementează spaţiul minim per cap de animal sau de pasăre. Procesatorii vor fi nevoiţi să implementeze aceste directive astfel că vor fi nevoiţi să investească în adaptarea fermelor la noile condiţii. Este de aşteptat ca producţia să scadă în urma introducerii acestor măsuri din a doua parte a anului”, a declarat Olimpiu Şoneriu.
 
Creşterea preţurilor va fi limitată, însă, de evoluţiile economice atât din România cât şi din zona euro, care vor influenţa negativ consumul şi în acest an.