O astfel de strategie se elaboreaza o data la cinci ani si stabileste obiectivele si perspectivele organizatiei. S-a presupus ca documentul va fi finalizat pana miercurea trecuta, pentru ca, dupa dezbaterea lui la nivel de experti, sa fie supus aprobarii la urmatoarea sedinta OPEC. Dar reprezentantii statelor membre nu s-au inteles.

Potrivit Wall Street Journal, Algeria, Iran si Venezuela ar fi dorit ca raportul sa cuprinda un pasaj care sa consemneze dorinta cartelului de a-si spori castigurile realizate din export si de a-si redobandi posibilitatea de a influenta nivelul preturilor mondiale la petrol si a volumului de productie. Arabia Saudita si Secretariatul OPEC au insistat ca documentul sa mentioneze ca scopul organizatiei vizeaza formarea unor "preturi corecte" la titei.

In plus, Arabia Saudita a confirmat ca va mentine si pe viitor nivelul ridicat al productiei pentru a-si proteja cota de piata. Consultat de Financial Times, un responsabil al companiei Saudi Aramco a declarat ca actuala politica petroliera a Arabiei Saudite va avea efectul scontat in urmatorii aproximativ doi ani, cand preturile la titei vor reveni la normal urmare a revigorarii cererii.

Pe acest fundal, printul saudit Abdul Aziz bin Salman, a anuntat ca industria petrolului şi gazelor a renunţat în acest an la proiecte de 200 de miliarde de dolari, care ar fi avut o capacitate echivalentă cu jumătate din producţia zilnică a Arabiei Saudite. Potrivit precizarilor sale, au fost amânate sau anulate proiecte cu o producţie de aproape 5 milioane de barili pe zi.

Pe fondul deciziei OPEC de a nu modifica nivelul producţiei, în pofida supraofertei din piaţă, preţurile petrolului au scăzut cu 42% în ultimul an. Bin Salman crede ca oferta de petrol din afara OPEC va începe să scadă de anul viitor, după ce preţurile de aproape 150 de dolari pe baril înregistrate în 2008 s-au dovedit nesustenabile.