Autorităţile din România au eliberat cărţi de identitate pentru 105.000 autovehicule ale grupului Volkswagen, din care 56.000 noi la data înmatriculării şi 49.000 second-hand, iar pe stoc, la dealerii grupului se află circa 300 de autovehicule ce nu vor mai putea fi vândute până la rezolvarea problemelor, a declarat joi, ministrul Transporturilor, Iulian Matache, citat de agerpres.

Potrivit acestuia, cele 105.000 de maşini sunt autovehicule din Grupul Wolkswagen, respectiv Seat, Skoda, Audi şi Wolkswagen, dotate cu motoare 1.6, 1.2 şi 2.0 cu norma de poluare EURO 5 Diesel.

Şeful de la Transporturi a precizat că joi a avut loc prima întâlnire a grupului mixt de lucru pe tema scandalului în care este implicat producătorul german Volkswagen şi au fost analizate implicaţiile rezultate din folosirea de către Grup a unor dispozitive sau tehnici de manipulare pe anumite modele de autoturisme EURO 5 cu motoare Diesel.

''Am solicitat reprezentantului din România al Grupului Volkswagen comunicarea imediată a listei complete a numerelor de identificare pentru autovehiculele care au folosit dispozitive sau tehnici de manipulare, vehicule noi EURO 5 Diesel, echipate cu motoare din familia EA 189. Termenul a fost data de 1 octombrie. Este vorba despre autovehiculele Grupului Volkswagen, respectiv Volkswagen, Audi, Skoda şi Seat. De asemenea, în Germania, a fost stabilită data de 7 octombrie 2015 ca dată de transmitere de către Grupul Volkswagen a planului de măsuri şi a calendarului de implementare pentru remedierea neconformităţilor acestor autoturisme, sens în care am solicitat Ministerului Transporturilor din Germania să ne comunice aceste informaţii de îndată ce ajung în posesia lor. După primirea calendarului şi a planului de măsuri, Registrul Auto Român va comunica reprezentantului din România al Grupului Volkswagen toate datele pentru autovehiculele înmatriculate cu statut de autovehicul utilizat pentru a fi rechemate şi acestea, alături de cele noi, la reţeaua de service din România a Grupului", a explicat Matache.

De asemenea, RAR va urmări implementarea corespunzătoare a calendarului de remediere, a subliniat el.