Conform comunicatului, Trump vrea o renegociere a Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA), semnat de SUA, Canda si Mexic, în 1994. "Prea mult timp americanii au fost forţaţi să accepte acorduri comerciale care pun interesele iniţiaţilor şi elitei de la Washington deasupra bărbaţilor şi femeilor care muncesc din greu în această ţară", subliniaza documentul.

"Prin urmare, oraşele industriale au văzut cum fabricile şi locurile de muncă bine plătite se mută în străinătate, în timp ce americanii se confruntă cu un deficit comercial tot mai mare şi cu o bază de producţie devastată", adauga Casa Albă. Comunicatul arată că ar putea fi folosite 'acorduri dure şi corecte' privind comerţul pentru a creşte economia americană şi a aduce în apoi în America milioane de locuri de muncă.

"Această strategie începe prin retragerea din Parteneriatul Trans-Pacific şi prin a ne asigura că orice noi acorduri comerciale sunt în interesul lucrătorilor americani", avertizeaza textul. Dacă partenerii din NAFTA vor refuza să le ofere lucrătorilor americani un acord corect prin renegocierea lui, atunci "atunci preşedintele îi va informa de intenţia SUA de a se retrage din NAFTA", a mentionat comunicatul.

TPP, pe care SUA l-au semnat, dar încă nu l-au ratificat, a fost principalul pilon economic al politicii de reorientare a Administraţiei Obama către regiunea Asia-Pacific în faţa unei Chine care se dezvoltă rapid, relateaza agerpres.