Potrivit agentiei Bloomberg, armata americana a aerului a ascuns adevaratele cifre legate de cheltuielile efectuate in cadrul acestui proiect in vederea proiectarii, achizitiei de materiale necesare, realizarii si intretinerii noului bombardieri cu raza lunga de actiune.

"In 2014, US Air Force  a evoluat costul proiectului la 33,1 miliarde de dolari pentru perioada fiscala cuprinsa intre 2015 si 2025. Anul acesta, s-a anuntat ca proiectul va costa 58,4 miliarde de dolari din 2016 pana in 2026", afirma agentia citata.

"Solicitati sa comenteze aceasta evolutie a estimarilor, responsabilii US Air Force au declarat ca respectivele cifre sunt eronata si ca, in realitate, cheltuielile se vor ridica in jurul valorii de 41,7 miliarde de dolari pentru fiecare perioada in parte", a adaugat Bloomberg, precizand ca este vorba despre primele investitii intr-un program esalonat pe 30 de ani.

La inceputul acestui an, presa de peste Ocean a anuntat ca SUA vor crea un nou bombardier strategic in cadrul programului Prompt Global Strike. La mijlocul lunii ianuarie, ministrul apararii, Chuck Hagel, a declarat ca viitoarea masina de lupta va intari potentialul de intimidare al armatei si va permite evitarea unor conflicte grave, inclusiv nuclear.

Potrivit Pentagonului, noul avion de lupta, a carui realizare ar putea fi incredintata companiei Northrop Grumman sau unei echipe formata din specialisti ai Boeing si Lockheed Martin, va fi livrat aviatiei la mijlocul anilor 2010.