Renumitul scriitor Sir Arthur Conan Doyle, creatorul celebrului erou Sherlock Holmes, s-a mutat la Davos in 1893, pentru a imbunatati starea de sanatate a sotiei sale, bolnava de tuberculoza. O decizie cat se poate de corecta: aerul de munte i-a prelungit Lousei viata cu inca zece ani, iar romancierul s-a indragostit pur si simplu de perisajul absolut mirific de aici.

Davos numara, potrivit ultimelor date oficiale, 11.000 de locuitori. Ca in orice statiune de munte, si aici exista un numar important de imobile noi, construite in ultimele decenii. Potrivit Financial TImes, turistii sunt interesati, in primul rand, de apartamente. Cum multi vizitatori vin la Davos pentru mai multe zile, un apartament cu doua, trei camere este considerata varianta optima.

Incepand din 2015, pretul apartamentelor in regiunile turistice ale Elvetiei s-a redus cu 5,4%, sporind atractivitatea acestora. Dar "francul puternic a otravit, pur si simplu, piata imobiliara", au precizat, pentru Bloomberg, analistii bancii UBS.

Astfel, agentia Knight Frank vinde un apartament cu doua camere de la marginea Davosului cu 1,5 milioane de dolari (1,7 milioane franci elvetieni), in timp ce un apartament cu trei camere din centrul localitatii este de aproape doua ori mai scump- 3,1 milioane franci elvetieni.

Cei care doresc o locuinta mai spatioasa, cu patru sau cinci dormitoare, si situata la cateva minute de centrul statiunii, trebuie sa scoata din buzunar 5,4 milioane de franci elvetieni. In medie, apartamentele au o suprafata de 110-120 de metri patrati. Fiecare asemenea locuinta dispune de tot confortul: mai multe bai, un finisaj de calitate, aer conditionat si o terasa cu vedere spre Alpi.

Este adevarat, daca cineva doreste sa-si rotunjeasca veniturile inchiriind, cele mai cautate sunt apartamentele cu cel mult doua dormitoare, aflate la mica distanta de telecabine.