Potrivit datelor oficiale publicate de Banca centrala a Rusiei, Moscova dispunea, la 15 ianuarie anul curent, de 368,3 miliarde de dolari, in scadere cu aproape 11 miliarde fata de 15 ianuarie 2015.

Fostul ministru de finante al Rusiei, Aleksei Kudrin crede insa ca Fondul de rezerva si Fondul de siguranta nationala are suficiente mijloace pentru a rezolva unele dintre problemele stringere ale tarii. "Este greu de crezut ca acesti bani ar putea fi cheltuiti in totalitate pana in 2018", a apreciat Kudrin.

"Partial, ele vor fi consumate. Guvernul trebuie insa sa dea dovada de chibzuinta in cheltuirea acestor rezerve", a avertizat fostul ministrul.

Pe de alta parte, Kudrin considera ca nici rubla rusa, nici pretul titeiului nu au atins inca pragul minim. "Exista o serie de factor care lucreaza in directia scaderii pretului la petrol. Iar noi nu stim care este cel mai coborat punct. Oricum, el va fi sub nivelul de astazi. Poate ajunge chiar si la 16 dolari/baril, dar nu pentru mult timp. Dupa care, desigur, va urma o corestie si piata va urca", a estimat Kudrin.

"Cred ca dolarul va ramane destul de puternic din mai multe motive. Ma astept ca pe parcurul acestui an, rubla sa creasca si mai mult", a anticipat, la randul lui, seful VTB, Andrei Kostin.

Intre timp, guvernul de la Moscova analizeaza posibilitatea realizarii de economii prin reducerea de cheltuieli. Potrivit unor surse oficiale citate de ziarul Vedomosti, "practic toate structurile de stat, respectiv ministere, departamente, corporatii de stat, companii cu participarea statului, dispun de parghii ascunse in acest scop".