"Plecarea Rusiei din Siria schimba cursul negocierilor", a estimat, la randul sau, The Washington Post. In opinia publicatiei, retragerea trupelor rusesti va exercita o influenta considerabila asupra lui Bashar al-Assad, obligandu-l sa elaboreze un acord de impartire a puterii cu opozitia. In plus, estimeaza cotidianul american, Putin a reusit, astfel, sa atraga atentia SUA, secretarul de stat John Kerry urmand sa se deplaseze saptamana viitoare la Moscova pentru a discuta "parametrii tranzitiei politice in Siria".

Pe de alta parte, tot in Washington Post, Maria Snegovaia, o rusoaica stabilita pe meleaguri americane, considera ca anuntul lui Putin poate fi inscris in batalia pentru pastrarea puterii. "In Rusia se va duce o adevarata lupta pentru patrarea regimului lui Putin. Dar daca pica Putin, perioada de tranzitie va fi mai putin sangeroasa, mai rapida si mai pasnica", este de parere Snegovaia.

In acest context, Nelli Babayan, colaborator stiintific la Transatlantic Academy, este de parere ca "fara o lovitura de palat, fara circumstante de forta majora, Putin va ramane cu noi nu numai dupa alegerile parlamentare din acestan, dar si dupa alegerile prezidentiale din 2018. Si, de ce nu, chiar si mult mai mult".