In 2013, aurul a coborat de pe piedestalul lui. Dupa 13 ani de crestere constanta, presarata cu mici coborasuri conjuncturale, stralucirea metalului galben a palit. Aurul a incheiat anul cu 1209,9 dolari/uncie, adica o cadere de 29%. Asa ceva nu s-a mai intamplat din 1981!

Luat de vartej, argintul a plonjat, la randul lui, cu 36%, ajungand la 19,44 dolari/uncie. Semnele unei ameliorari a conjuncturii mondiale si absentia inflatiei i-au determinat pe investitori sa-si indrepte privirile spre active mai rsicante, precum actiunile. Prin urmare, fondurile plasate in ETF, produse financiare legate de stocurile de aur fizic, s-au prabusit cu 33% anul trecut.

Iar 2014 nu se anunta sub auspicii mai bune. „Uncia de aur se va mentine in jurul valorii de 1200 de dolari”, crede Emmanuel Painchault, de la Edmonst de Rothschild AM. In opinia expertilor bancii americane Goldman Sachs, metalul galben va urca anul viitor pana la 1500 de dolari/uncie.

„Numai o accelerare a cresterii mondiale si, in special, a celei chineze va permite nu numai aurului, dar tuturor metalelor, sa progreseze pe scara valorica”, a apreciat, pe de alta parte, Benjamin Louvet. Ceva mai optimisti, analistii Commerzbank anticipeaza o crestere moderata a pretului la metale in 2014. Totusi, marea majoritate a expertilor cred ca revigorarea pietei metalelor se va produce in 2015, daca nu chiar in 2016.

„Cuprul, barometrul pietei, va continua sa ramana sub presiune. Companiile chestionate de noi au declarat ca pentru 2013 isi doresc un curs stabil pentru cupru”, a explicat Mariano Marcos, asociat la PwC. In ceea ce priveste pretul petrolului, el isi va mentine evolutia din 2013. „Sunt insa posibile variatii majore. Totul va depinde de evolutia economiei globale, de nivelul de productie al Libiei si Irakului si de o eventuala revenire a Iranului”, a estimat Painchault.