"Pentru UE nu se schimbă nimic. Spania rămâne singura noastră interlocutoare", a scris Tusk pe contul său de Twitter, cerând guvernului spaniol "să foloseasca puterea argumentului in defavoarea argumentului forţei". De la izbucnirea crizei catalane, UE şi-a afişat sprijinul foarte ferm pentru guvernul de la Madrid, în numele "respectării Constituţiei spaniole".

"Cred că trebuie cu toţii să respectăm ţările aşa cum sunt, trebuie să respectăm Constituţia şi aceasta este extrem de important pentru Europa", a repetat comisarul european Carlos Moedas, întrebat cu privire la ultimele evoluţii din Catalonia.

De la Washington, purtatoarea de cuvant al Departamentului de stat, Heather Nauert, a declarat ca regiunea "Catalonia este parte integrantă a Spaniei şi Statele Unite sprijină măsurile constituţionale luate de guvernul spaniol care vizează menţinerea unei Spanii puternice şi unite".

"Statele Unite sunt legate printr-o mare prietenie şi un parteneriat durabil de aliatul nostru NATO, Spania", a adăugat oficialul american, subliniind că SUA şi Spania "cooperează strâns pentru a promova priorităţile economice şi de securitate comune", in contextul in care guvernul german a anunţat că nu recunoaşte declaraţia de independenţă a Cataloniei

'Am spus-o mereu: unicul interlocutor în Spania este Mariano Rajoy', a subliniat, la rândul său preşedintele Frantei, Emmanuel Macron, adaugand ca actuala criză din Catalonia 'este o afacere internă spaniolă'.

Solicitat sa comenteze situatia din Catalonia, un oficial NATO a precizat ca "Spania este un aliat angajat, care contribuie în mod semnificativ la securitatea noastră comună. Problema Cataloniei este o afacere internă care trebuie rezolvată în cadrul ordinii constituţionale a Spaniei".