In cateva ore, practic, destinul unei regiuni care dintotdeauna s-a zbatut intre dorinta de indepdenta si radacinile ei spaniole, s-a schimbat radical, iar declaratia parlamentului catalan ascunde jocuri politice si geopolitice complexe. Prin rezolutia adoptata, Catalonia isi doreste sa fie un stat independent, democrati si social, cu drepturi depline, precum Spania sau Franta.

Problema este ca nici o tara europeana nu pare dispus sa recunoasca noul statut al Cataloniei. Pe de alta parte, Barbara Loyer, directoarea Institutului francez de geopotica, este de parare ca Madrid si Barcelona au intrat intr-un impas. In opinia expertului, rezolutia catlanilor "nu are nimic simbolic". "Foaia de parcurs a autoritatilor catalane este foarte clara. Ei s-au inspirat din modelul sloven - Slovenia a devenit independenta in 1991", crede Foyer.

Potrivit aprecierilor sale, liderii separatisti nu au actionat orbeste, ci au studiat "ani la rand modalitatile pe care ar trebui sa le urmeze Republica autonoma a Cataloniei. Deci, nu e nimic simboli, totul e cat se poate de rea", spune experta franceza.

In ceea ce priveste decizia Spaniei de a dizolva parlamentul catalan si de a-l demite pe presedintele regiunii, Carles Puigdemont, Barbara Foyer crede ca, astfel, "Madrid si Barcelona au optat pentru cea mai radicala dintre optiuni". "Pana in 2020, Cataloniei i s-ar fi putut acorda, prin negocieri, un plus de autonomie, dar guvernul spaniol nu a raspuns asteptarilor catalane. Astazi, riscul este sa nu mai existe drum de intoarcere", avertizeaza analista.

Sute de persoane au iesit, vineri, pe strazile Bercelonei pentru a celebra declaratia de independenta. "O parte dintre cataloni sunt convinsi ca totul e deja batut in cuie. Dar riscul exista, pentru ca Madridul nu se va lasa", afirma experta, estimand ca "din punctul de vedere al unor eventuale confruntari, saptamanilor urmatoare sunt cruciale, pentru ca societatea civila este fragmentata. Si nu vad cum este posibila o iesire din acest impas", recunoaste Barbara Loyer.