Operatiunea Rusiei in Siria a oferit acestui avion posibilitatea de a demonstra toate avantajele lui, inclusiv prin utilizarea ultimelor tipuri de rachete de croaziera in timpul acestor bombardamente.

Tu-160 a fost boteza de militarii rusi "Lebada alba" din cauza culorii albe a avionului, precum si a formei sale deosebite. Aparatul de zbor a fost elaborat in epoca Uniunii Sovietice, in plin razboi rece, ca raspuns la constructia bombardierului strategic american Northorpe B-2 Spirit. 

B-2 a fost conceput pentru a patrunde cat mai adanc in spatiul aerian al inamicului. Tu-160 decoleaza in afara zonei de acoperire a fortelor de aparare ale adversarului, arata The National Interest.

Tu-160 se bazeaza pe viteza, care poate atinge pana la 2.200 kilometri pe ora, precum si pe rachetele lui de croaziera cu raza lunga de actiune. Masina poate lua rapid pozitia initiala de tragere, lansandu-si proiectilele inainte ca inamicul sa actioneze, subliniaza publicatia citata.

The National Interest precizeaza ca in timpul campaniei din Siria, Tu-160 a lansat noile rachete de croaziera X-101, nefolosite pana acum intr-o operatiune militara.