S-au facut calculale, s-au contruit programe pe calculator si s-a ajuns la o concluzie. Astfel, presupunand ca omenirea nu e singura in spatiu, iar posibilitatea aparitiei vietii pe o exoplaneta potrivita este egala cu 10 la puterea 12, inseamna ca in Univers ar putea exista, in prezent, aproximativ 10 miliarde de lumi inteligente.

Oamenii de stiinta au ajuns la aceasta concluzie modificand ecuatia Francis Drake, tinand cont de exoplanetele descoperite pana acum. Concret, ecuatia este produsul a sapte factori, printre care numarul de stele in formare, numarul de planete potential proprice vietii, etc. Cercetatorii americani au redus numarul multiplicatorilor la doi.

Primul dintre ei cosemneaza numarul de planete locuibile la amploarea Universului, al doilea vizeaza eventualitatea aparitiei civilizatiilor inteligente pe o exoplaneca adecvata. O abordare care nu ia in considerare informatiile privind durata de viata a civilizatiilor.

Daca estimarilor folosite de oamenii de stiinta sunt corecte, inseamna ca in galaxia Caii lactee omenirea este, dupa toate probabilitatile, singura civilizatie civilizata: vechile lumi au murit, alte noi urmand sa apara dupa disparitia omului.