CEE şi-a recăpătat forţa de atracţie pentru investiţiile străine în 2012, după doi ani dezamăgitori. Regiunea a atras cu 26% mai multe locuri de muncă, depăşind Europa de Vest. Companii din Europa şi din întreaga lume îşi extind tot mai mult capacităţile de producţie în Europa Centrală şi de Est. Renault, spre exemplu, mai produce doar un sfert din automobilele sale în Franţa, restul fiind produse în România, Maroc, Slovenia şi Turcia.

Atât România, cât şi întreaga regiune se bucură de avantajul unui capital uman capabil şi accesibil ca preţ, fiind mai competitivă în comparaţie cu Europa de Vest. Conform Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, salariile anuale în ţările din CEE rămân în medie la jumătate faţă de cele din Germania, Franţa şi UK.

În CEE, Polonia este văzută de departe drept cea mai atractivă ţară pentru investiţii (37% din respondenţi). În cazul României, investiţiile care s-au concretizat în ţară reprezintă 7% din numărul total al proiectelor de investiţii din Europa, depăşind uşor percepţia investitorilor privind atractivitatea pieţei locale.

Investiţiile străine în Europa s-au menţinut în 2012
Nivelul investiţiilor străine directe (ISD) în Europa s-a menţinut în 2012 în pofida problemelor economice din Eurozonă, se arată în raportul anual Ernst & Young European Attractiveness Survey. Aflat la cea de-a unsprezecea ediţie, raportul îmbină o analiză a investiţiilor internaţionale în Europa din ultimul an cu un sondaj efectuat în rândul a peste 800 de executivi din întreaga lume, despre cum şi unde se vor efectua investiţii globale în următorul deceniu.

În pofida recesiunii, raportul arată că numărul proiectelor ISD din Europa a suferit doar o reducere moderată de 3%, de la 3.906 în 2011, la 3.797 în 2012. Totuşi, nivelul investiţiilor rămâne unul mai ridicat comparativ cu perioada de dinaintea crizei, iar numărul locurilor de muncă create a urcat cu 8% faţă de 2011, până la 170.434.

Deşi pieţele cu creştere rapidă atrag interesul investitorilor străini, Europa râmâne cea mai importantă destinaţie pentru investiţii străine directe din punct de vedere al valorii, cu toate că aportul său în ISD globale a scăzut de la 28,6% în 2011, la 22,4% în 2012, potrivit UNCTAD (Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare).

Destinaţii: repartizarea ISD pe ţări
Regatul Unit se situează din nou în topul destinaţiilor pentru ISD, cu 697 de proiecte în 2012, în creştere cu 3%, însă Germania s-a apropiat mai mult ca niciodată, clasându-se pe locul al doilea, cu 624 proiecte – ceea ce reprezintă o creştere de 5%. După ce a depăşit Regatul Unit din punct de vedere al numărului de proiecte din industria producătoare în 2011, Germania recuperează teren şi în sectoarele bazate pe servicii – Franţa (471), Spania (274) şi Belgia (153) s-au clasat pe locurile trei, patru şi cinci.

Ţările din Europa de Vest care au avut performanţe foarte bune şi au atras un număr de proiecte semnificativ mai mare faţă de 2011 au fost Spania (273), Irlanda (106), Belgia (153) şi Finlanda (62). Aceasta s-a datorat, în principal, unei scăderi a costurilor relative pe unitatea de muncă, ceea ce le-a sporit competitivitatea.

Un al doilea grup de ţări vest-europene, printre care Franţa (471), Olanda (161), Italia (60) şi Elveţia (61), a atras mai puţine proiecte şi a generat relativ puţine locuri de muncă. Motivele care au stat la baza diminuării investiţiilor variază, de la stagnarea creşterii economice în Franţa şi Italia, până la costurile operaţionale ridicate din Olanda şi Elveţia.

Europa Centrală şi de Est (CEE) a înregistrat o creştere a ISD în 2012, după doi ani dezamăgitori. Deşi numărul deciziilor de investiţii a scăzut cu 5% faţă de anul precedent, regiunea a asigurat cu 26% mai multe locuri de muncă din ISD. Aceasta înseamnă că regiunea CEE, asigurând costuri competitive şi avantaje generate de buna poziţionare geografică, a devansat Europa de Vest, devenind regiunea cu cele mai multe locuri de muncă atrase din ISD din Europa – în principal datorită intensificării producţiei în regiune.

Polonia a înregistrat cea mai mare creştere de pe continent, de 22% în 2012, atrăgând 148 de proiecte. În regiunea CEE, Polonia a devansat Rusia (128), devenind cea mai atrăgătoare destinaţie pentru ISD. Serbia a avut, de asemenea, o performanţă solidă, atrăgând 78 de proiecte. Însă, investiţiile din Turcia şi Republica Cehă au înregistrat o scădere uşoară, atrăgând 95 şi, respectiv, 64 de proiecte.

Analiza pe sectoare de activitate
Serviciile de business şi cele de software au rămas cele mai importante sectoare pentru ISD din Europa, generând 699 şi, respectiv, 402 proiecte. Marea Britanie a fost, din nou, principala destinaţie pentru aceste proiecte (28%), cu Germania pe locul doi, urmată de Franţa şi Spania.

Industria producătoare a acumulat 25% din proiectele de investiţii, cu 60% din locurile de muncă create pe continent. Rusia a devenit principalul beneficiar al locurilor de muncă generate de investiţiile străine directe din zona operaţiunilor de producţie, urmată de Marea Britanie, Turcia şi Serbia. Sectorul auto a furnizat cea mai mare surpriză: în ciuda vânzărilor de maşini din Europa, aflate în 2012 la cel mai scăzut nivel din ultimele două decenii, sectorul auto a asigurat 28% din totalul de noi locuri de muncă generate prin ISD din Europa – majoritatea acestora fiind în domeniul producerii de componente auto. Centrul producţiei de automobile se mută treptat din inima Europei către periferia sa, iar companiile îşi reorganizeză rapid activele pentru a fi competitive şi pentru a pătrunde în pieţele emergente.

De unde vin investiţiile?
Investiţiile intra-europene reprezintă sursa majoră de ISD a Europei. În ceea ce priveşte investiţiile la nivel de ţară, SUA rămâne singurul lider generator de ISD al Europei, cumulând 1.045 de proiecte (28%) de investiţii străine în 2012, mai ales în serviciile de business şi software. Marea Britanie a continuat să fie destinaţia favorită de investiţii pentru companiile americane din Europa.

Europenii rămân încrezători în vecinii lor, atâta vreme cât au contribuit cu mai mult de jumătate din totalul fluxurilor europene de ISD. Şapte ţări europene, cu Germania pe primul loc (406), Marea Britanie (255), Franţa (198) şi Elveţia (184) s-au clasat în top 10 investitori din regiune. Împreună, proiectele de ISD din ţările europene şi din SUA au reprezentat mai mult de 80% din fluxurile de ISD în regiune.

Doar 245 de proiecte (6,5% din total) au venit din ţările BRIC, consemnându-se un declin faţă de cele 266 de proiecte înregistrate în 2011. Majoritatea proiectelor au fost direcţionate către Marea Britanie (70) şi Germania (63). Prin comparaţie, numărul de proiecte generate de Japonia a crescut cu 17%,  de la 150 la 176.

Londra – cel mai atractiv oraş al Europei
Londra rămâne liderul necontestat printre oraşele Europei, atât în opinia  investitorilor (49%) cât şi prin numărul deciziilor de investiţii realizate, care a atins numărul de 313 în 2012. Serviciile suport pentru afaceri, software şi serviciile financiare au reprezentat peste 70% dintre proiecte. Parisul se clasează pe locul al doilea, identificat ca fiind atractiv de 34% dintre investitori şi atrăgând peste 174 de decizii. Pe locul următor se clasează Barcelona în ceea ce priveşte crearea de proiecte şi Berlin. Şi, totuşi, în ciuda excelentei infrastructuri, a forţei de muncă calificate şi a calităţii ridicate a vieţii, oraşele europene se confruntă cu dificultăţi în competiţia globală. Londra este singura locaţie europeană pe care investitorii o nominalizează în top 10, comparativ cu 3 locaţii din India şi SUA, două în China şi Japonia.

Previziuni pentru 2013
Investitorii sunt "realist" optimişti în privinţa Europei. Cred că recesiunea se va încheia, dar îşi dau seama că revenirea va dura mai mult decât s-a întâmplat în trecut. Jumătate dintre respondenţi prezic o perioadă de recuperare de trei ani, în timp ce o treime se aşteaptă ca acesta să dureze cinci ani.

Marc Lhermitte, Ernst & Young’s Head of International Location Advisory Services şi autor al comentariilor pe marginea raportului declară: "38% la sută dintre companiile intervievate au în plan investiţii în Europa pentru anul următor, cu 26% mai mult decât în 2011. În ciuda incertitudinii economice, investitorii au învăţat să stăpânească această "nouă normalitate". Se aşteaptă continuarea demersului integrării economice, cu mai puţine regulamente şi un accent reînnoit pe educaţie şi inovare pentru a muta "visul" european cu un pas mai aproape de realitate".