Primăria Mioveni a alocat aproximativ 217.000 de euro (958.082 de lei) din bugetul pe anul trecut pentru achiziţionarea a cinci clopote şi a unui ceas analogic, acestea fiind comandate la firma B&L Construct.

Primarul oraşului, Ion Georgescu (PSD), aflat la cel de-al treilea mandat, susţine că sugestia cumpărării clopotelor de către administraţia locală a venit de la locuitori, fiind o investiţie a comunităţii.

"Clopotele rămân în proprietatea Primăriei, dar prin administrarea lor. Clopotele vor rămâne proprietatea locuitorilor din Mioveni pentru că investiţia este a comunităţii, nu este un act de caritate pentru Patriarhie. Suntem o comunitate ortodoxă. Legea ne dă voie, investiţia este legală şi am ajutat foarte mult catedrala, era o necesitate. Dacă Episcopia avea bani lua aceste clopote, iar sugestiile au venit de la locuitori, o comunitate cu 97% ortodocşi", a declarat primarul.

În plus, edilul susţine că aceste clopote erau necesare şi pentru că oraşul se află într-o "zonă vulnerabilă", cu Institutul de Cercetări Nucleare, astfel că vor putea fi folosite şi în situaţii de urgenţă, pentru alarmarea populaţiei.

"Un alt aspect, foarte important, este că noi suntem o zonă mai vulnerabilă, cu Institutul de Cercetări Nucleare şi Fabrica de agenţi nucleari, o zonă aparte. Ajutăm catedrala care avea nevoie de clopote, dar ajutăm în situaţiile de urgenţă în cazul în care ar fi o calamitate. Deci este o investiţie strategică - se trage clopotul în caz de alarmă. Iar la noi au fost şi inundaţii", mai susţine Georgescu.

Cele cinci clopote care urmează să fie montate la Catedrala "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Mioveni au decoraţiuni exterioare, cântăresc între 560 de kilograme şi trei tone şi vor avea înscripţionat mesajul: "Făuritu-s-a acest clopot de .... kg, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Calinic al Argeşului şi Muscelului pentru Catedrala Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel din oraşul Mioveni, cu cheltuiala Primăriei şi a Consiliului Local Mioveni, condusă de Primar Ion Georgescu".

Catedrala "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Mioveni a fost sfiniţită în 1 iulie 2012, slujba fiind oficiată de catre Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, alături de ierarhi din Sfântul Sinod al BOR, iar la eveniment au participat peste 3.000 de credincioşi.

Construcţia catedralei a durat 20 de ani. Astfel, piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost aşezată în anul 1992, de către Arhiepiscopul Calinic.

Potrivit site-ului Catedralei "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", biserica este placată cu marmură albă şi bej-aurie, iar decorul este de inspiraţie bizantină din secolul al XIV-lea.