Situata la doi pasi de parcul Monceau, Pagoda din Paris face nota discordanta cu toate celelalte cladiri din jur, in mare parte pensiuni si hoteluri private. Cu o forma somptuoasa, ridicandu-se pe mai mutle etaje, aceasta mare casa rosie adaposteste un muzeu de arta asiatica.

Initial, imobilul a fost un hotel privat construit in secolul al 19-lea conform arhitecturii traditionale franceze. Soartea imobilului s-a schimbat radical in 1925, cand a fost cumparat de un comerciant si mare colectionar de arta asiatica, Ching Tsai Loo. Decis sa transforme edificiul intr-o mica Asie, unde sa expuna si sa vanda cele mai frumoase opere orientale, afaceristul a incredintat transformarea imobilului arhitectului Francois Bloch.

Interiorul, decorat cu panouri lacuite datand din secolul al 18-lea este la fel de somptuos. Aici se gasesc cel putin 1.300 de carti, 3000 de cataloage de arta, 3000 de fotografii originale si numeroase alte obiecte rare adunate, de-a lungul anilor, de colectionarul chinez.

Care este cea mai veche?

Doua imobile din cartietul Marais isi disputa titlul de cea mai veche casa din Paris. Un este situata pe strada Volta si este imposibil sa treaca neobservata. La cele cinci etaje ale sale, se adauga o usa de intrare joasa si ferestre inguste. Amenintata cu demolarea in mai multe randuri, cladirea a scapat atat lucrarilor de modernizare angajate de Baronul Haussmann, cat si planurilor de reorganizare stradala demarate in 1914.

La acea data, istoricul Lucien Lambeau a salvat casa declarand, fara a furniza dovezi concrete, ca imobilul ar fi cel mai vechi din Paris, datand din secolul al 13-lea. Studiile ulterioare au aratat ca el a fost ridicat intre 1644 si 1655. Astazi, cladirea adaposteste doua magazine chinezesti la parter si cinci apartamente, cate unul la fiecare etaj, la care se ajunge pe o scara foarte ingusta.

Botezata "Maison du Grand-Pignon", clasificata drept monument istoric si asezata pe strada Montmorecy la numarul 51, acest imobil construit in 1407 este, potrivit Le Figaro, adevaratul decan de varsta al caselor pariziene. Ea a fost ridicata din ordinul legendarului alchimist Nicolas Flamel si a fost destinata sa ofere un adapost nevoiasilor care acceptau sa lucreze pe campurile din imprejurimi.

Mai ingusta nu se poate!

Pe cheiul Senei, intr-un elegant arondisment poate fi vazut un imobil atipic: u usa uriasa pentru o casa foarte ingusta, lata de numai 2,50 metri. Cladirea situatia pe Quai Voltaire, la numarul 3 dispune de o frumoasa fatada sculptata si ornata cu doua balcoane din fier forjat.