Cum lucreaza Mos Craciun, cum reuseste intr-o singura noapte sa imparta cadouri tuturor copiilor din lume nu stie nimeni. Este un mister total, bine pazit in biroul Mosului, la Polul Nord.


Intr-un exercitiu de imaginatie, specialistii companiilor FedEx si UPS si-au inchipuit cum ar trebui sa arata corporatia patronata de cel mai darnic batranel din istoria omenirii, astfel incat toti cei aproape 760 de milioane de prichindei sa gaseasca macar un pachet sub bradul de Craciun.

Dupa saptamani de calcule, expertii celor doua firme de curierat, au ajuns la concluzia ca, pentru a-si duce la bun sfarsit munca titanica, Mos Craciun ar avea nevoie de 12 milioane de operatori si functionari locali, care sa indeplineasca diferite functii – de la incarcarea coletelor in sanii pana la operatiunile postale, prognoze meteo si toate celelalte lucruri care trebuie facute dupa ambalarea cadourilor.

„Intr-adevar, este o munca de anvergura internationala, pentru ca Santa Claus calatoreste in toate cele patru colturi ale Planetei si, pentru ca misiunea lui sa decurga normal, corporatia lui ar trebui sa dispuna de 12 milioane de angajati. Santa inseamna o intreprindere de proportii colosale si, cel putin, eu nu cunosc vreo corporatie cu atata personal”, a comentat Paul Tronsor, de la FedEx. Dar, s-a grabit sa adauge functionarul postal, "Mosul are puteri magice, care-i usureaza substantial munca".

In caz contrar, numai pentru impachetarea darurilor Santa Claus ar avea nevoie de 46 sectii de productie dispuse in diferite zone ale lumii, cu o suprafata de 48,3 hectare si linii tehnologice cu o lungime totala de 249,4 kilometri, deservite de 9.000 de oameni. In plus, 7.000 de persoane ar fi necesari pentru coodonarea tuturor deplasarilor Mosului, la care s-ar adauga 100 de meteorologi si 40.000 de persoane care sa intocmeasca documentele de vama si alte acte necesare.

Pe de alta parte, spune Mike Mangeot, de la firma de curierat UPS, „sania lui Santa Claus ar trebui sa aiba dimensiuni gigantice. Spre exemplu, daca fiecare dintre cei aproximativ 760 de milioane de copii din lume ar primi un singur cadou, acest lucru ar presupune o greutate de 345.000 de tone. O incarcatura care ar putea fi transportata de 295 de avioane Boeing-747. O cifra impresionanta! Va puteti imagina cat de greu trebuie sa le fie renilor”, a concluzionat Mangeot, citat de Daily Mail.