Cati ani mai are de trait Terra si omenilrea? O intrebare la care au cautat un raspuns expertii Universitatilor Oxford si Harvard. Folosindu-se de modelul special creat pentru acest studiu, oamenii de stiinta au stabilit ca Pamantul prezinta o speranta de existanta de peste 4,5 miliarde de ani.

Planeta albastra se afla in zona de viata a sistemului nostru solar, adica este situata suficient de aproape de Soare pentru a primi caldura si destul de departe pentru a nu arde. Vecinii nostri Venus si Marte se situeaza la extremitatile acestei zone.

Dar pentru cat timp Terra va mai beneficia de conditii favorabile? Analiza mai multor exoplanete si a relatiei lor cu sorii lor arata ca Pamantul mai poate trai cel putin 1,75 miliarde de ani. 

Dupa aceea, Terra va inceta sa mai fie o planeta propice vietii, pentru ca va inra in zona calda a Soarelui, cu temperaturi capabile sa evapore apa marilor si oceanelor. Va fi sfarsitul catastrofal pentru orice formade viata. Oamenii de stiinta avertizeaza, in context, ca Pamantul ar putea sa inceteze sa mai fie "casa omenirii" mai devreme de perioada estimata de ei, daca nu se stopeaza procesul de incalzire gloabala.