Totodată, instanţa a retras paşaportul lui Manafort, una din figurile centrale ale investigaţiei privind presupusa ingerinţă rusă în alegerile din 2016, şi a hotărât că acuzatul va putea părăsi locuinţa doar pentru a se prezenta în faţa judecătorilor, pentru a se întâlni cu avocatul său, pentru a merge la medic sau pentru a participa la activităţi religioase.

Rick Gates, fostul asociat al lui Manafort, a fost plasat si el în arest la domiciliu, fiind obligat, totodata, sa depună o garanţie de 5 milioane de dolari, sa predea paşaportul şi să promită că nu va încerca să obţină un altul pe durata procesului judiciar.  Cei doi, vizati de 12 capete de acuzare, printre care spalare de bani si nedeclararea unor conturi din strainatate, urmeaza sa revină în faţa instanţei joi, 2 noiembrie.

Acuzaţiile sunt primele care au rezultat din ancheta efectuata de procurorul special al Departamentului Justiţiei, Rober Mueller, numit în 2016 în aceasta functie pentru a investiga presupusa ingerinţă a Rusiei în campania prezidenţială din SUA din 2016, cu scopul de a înclina balanţa în favoarea lui Trump. Lui Manafort şi partenerului său de afaceri li se reproşează în principal activităţi nedeclarate de lobby şi consultanţă în favoarea fostului lider ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Potrivit acuzatii, peste 75 milioane de dolari au tranzitat prin conturi offshore administrate de cei doi, Manafort fiind acuzat de spălarea, de unul singur, a 18 milioane de dolari. Aceste acţiuni s-ar fi derulat între 2006 şi cel puţin 2016. In varsta de 68 de ani, Manafort a condus campania lui Donald Trump din iunie până în august 2016, când a fost constrâns să demisioneze în urma dezvăluirilor că ar fi primit plăţi ilegale de milioane de dolari din partea unei formaţiuni politice proruse din Ucraina. FBI a percheziţionat la sfârşitul lunii iulie una dintre reşedinţele sale şi a confiscat documente.

Gates a fost mult timp partener de afaceri cu Manafort şi are relaţii cu numeroşi oligarhi ruşi şi ucraineni. Actul de inculpare, care cuprinde 31 de pagini, nu face totuşi nicio referire la campania prezidenţială a lui Donald Trump şi nici nu sugerează vreo înţelegere secretă între echipa candidatului republican şi autorităţile ruse, care ar fi vizat influenţarea pe căi ilegale a rezultatului scrutinului.

In timp, Mueller a anunat că un alt fost membru al echipei de campanie a lui Trump, George Papadopoulos, care răspundea de probleme de politică externă, a fost pus sub acuzare şi a pledat vinovat pentru fals în declaraţii către anchetatorii FBI. Astfel, el 'a obstrucţionat ancheta în curs a FBI cu privire la existenţa unor legături sau a unei coordonări eventuale între persoane asociate campaniei şi guvernul rus pentru a interfera în alegerile prezidenţiale din 2016'.

Conform aceluiasi act de acuzare, citat de presa internationala, Manafort a cheltuit în doi ani aproape 1 milion de dolari pe opt covoare şi alte peste 1,3 milioane de dolari pe haine, achiziţionate din magazine din Beverly Hills, California şi New York. Documentul scoate la iveală traiul luxos al lobbyistului, care deţine, printre altele, case între altele în Manhattan, Brooklyn şi Arlington, Virginia.

Potrivit procurorilor, există dovezi că Manafort a cumpărat un apartament într-un bloc vechi reabilitat în cartierul şic newyorkez Soho pentru care a plătit 2,85 milioane de dolari, bani transferaţi ilegal din străinătate, în special din Cipru. Dosarul de 31 de pagini mai cuprinde şi documente de plată pentru patru automobile Range Rover şi un Mercedes Benz, achiziţionate în mod similar cu bani transferaţi din afară pentru a evita fiscul.

Manafort "şi-a folosit averea ascunsă în străinătate pentru a se bucura de un stil de viaţă luxos în Statele Unite", conchide actul de acuzare. Astfel, el a cheltuit 849.215 dolari la un butic de haine bărbăteşti din New York şi 520.440 dolari la unul din Beverly Hills.

Alte 5.434.793 de dolari l-a costat achiziţionarea unei vile în Water Mill, statul New York, pe lângă care a amenajat grădini, o piscină, un teren de tenis, unul de baschet şi unul de golf, pe o suprafaţă de aproape un hectar, pentru care a mai cheltuit 820.240 de dolari. Documentul procurorilor include şi fotografii aeriene ale proprietăţii. O altă achiziţie a lui Manafort, un apartament cu şapte dormitoare în Brooklyn, cumpărat cu 3 milioane de dolari, era descris în portofoliul unei agenţii imobiliare ca "abundent în detalii - ornamente murale intacte, geamuri cu decor suflat cu aur, cinci şeminee de marmură şi tapet original Lincrusta".