Seful comisiei pentru economie din Parlamentul german, Peter Ramsauer, a declarat pentru Welt am Sonntag, ca pretentiile formulate de Ministerul american al justiei la adresa Deutsche Bank (este vorba despre plata unei amenzi de aproape 14 miliarde de dolari pentru anularea acuzatiilor privind vanzarea unor obiligatiuni ipotecare cu probleme in ajunul crizei financiare) sunt, de fapt, "semne ale unui razboi economic".

Potrivit spuselor sale, "Statele Unite au o traditie indelungata de a exploata orice oportunitate pentru lansarea unor razboaie comerciale, daca din acest lucru ar avea de castigat propria economie".

Europarlamentarul Markus Ferber a apreciat, la randul sau, ca cerintele justitiei americane sunt, de fapt, raspuns la decizia adoptata de Comisia europeana in privinta Apple, companie obligata sa restituie Irlandei suma de 13 miliarde de euro, impozite neachitate.

Pe de alta parte, seful Daimler, Dieter Zetsche, a declarat pentru Frankfurter Allgemeine, ca "o economie germana puternica are nevoie de banci puternice", Johannes Teyssen, de la E.ON, adaugand ca "Germania va avea de suferit daca nu vom putea asigura, prin banci, un acces stabili la pietele internationale de capital din alte tari". 

Comparand, in acest context, situatia Deutsche Bank cu Lehman Brothers, Mark Oswald de la ADN Investor Services, a respins categoric ideea unei reiterari a acelui scenariu amar. "Deutsche are numeroase depozite - in jur de 600 de miliarde de euro. Este prea mare pentru a se prabusi si are acces la toate instrumentele de finantare ale Bancii centrale europene".

Din multe privinte, Lehman a devenit victima crizei de lichiditati, iar Rezerva federala americana, FED, a refuzat sa sustina institutia din cauza absentei unor active sigure. In ultimele luni, Lehman inregistrase pierderi majore, iar Deutsche a obtinut in prima jumatate a anului un profit inainte de impozit de 1,7 miliarde de euro.