Astfel, se intentioneaza "emiterea de mandate internationale de arestare" pe numele sefilor HSBC Private Bank, institutie financiara aflata in centrul unei uriase afaceri de spalare de bani.

In noiembrie 2014, judecatorul Michel Claise, specializat in criminalitate financiara, a acuzat HSBC Private Bank de "frauda fiscala grava si spalare de bani", institutia fiind suspectata ca a ajutat in cunostinta de cauza anumiti clienti sa fraudeze fiscul.

Banca a reactionat, asigurand de "cooperare maxima" cu autoritatile judiciare, dar acest lucru "nu inseamna mare lucru", a comentat purtatorul de cuvant al Parchetului, Ine Van Wymeersch.

"Judecatorul crede ca a venit timpul pentru o colaborare reala, in caz contrar va fi obligat sa emita mandate de arestare internationale impotriva fostilor si actualilor lideri ai institutiei", a adaugat oficialul. Mai ales ca justitia elvetiana nu a raspuns inca la cererea de cooperare a judecatorului belgian.

Intre timp, deputații britanici au anunțat deschiderea rapidă a unei anchete asupra consorțiului bancar HSBC, cu sediul la Londra, dupa izbucnirea amplului scandal de fraudă fiscală dezvăluit de media și care are în centru filiala elvețiană a institutiei.

Intr-o prima faz, comisia pentru conturi publice a Camerei comunelor va solicita HSBC o serie de informații, "iar daca va fi necesar, ii vom ordona acest lucru", a precizat Margaret Hodge, presedinta laburista a comisiei.

In opinia ei, "dezvăluirile privind HSBC demonstrează încă o dată opacitatea unei industrii mondiale în serviciul unei elite privilegiate".