Atunci, continua WSJ, sotii Rosenberg i-au transmis lui Stalin informatii privind tehnologiile de fabricatie a bombei atomice. Acum, rusii detin CD-urile lui Snowden, pe care sunt pastrate mai multe secrete americane decat ar fi fost in stare sa sustraga un intreg batalion de spioni.

In opinia cotidianului mentionat mai sus, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, are acum posibilitatea de a „compromite la nesfarsit” Statele Unite, publicand fragmente alese din acest bagaj de informatii sau amenintand cu publicarea lor.

La randul ei, publicatia The Independent estimeaza ca Snowden nu a avut alta solutie decat sa accepte azilul in Rusia. Pentru moment, este vorba de un azil temporar, dar nu este exclus ca fostul consultant al Agentiei pentru securitate nationala a SUA (NSA) sa fie nevoit, sa-si prelungeasca sederea  „pe pamantul lui Puskin si al lui Putin”. Evident, multe vor depinde de evolutia lucrurilor. Oricum, apreciaza The Independent, daca perioada "de gazduire" se va intinde pe o durata mai lunga de timp, pentru Snowden acest lucru nu va fi unul de bun augur.

Autorul articolului este de parare ca Snowden ar fi trebuit sa urmeze exemplul lui Daniel Ellsberg, omul care a provocat o adevarata contoversa nationala, dupa ce a furnizat, in 1971, cotidianului New York Times asa numitele Documente ale Pentagonului, un urias dosar de 7.000 de pagini cu informatii strict secrete privind procesul decizional al guvernului in timp razboiului din Vietnam.

Ellsberg s-a predat procurorilor federal si era amenintat cu o pedeapsa de 115 ani inchisoare, dar a fost achitat, devenind un erou al miscarii pentru libertatile omului. „Nu sunt un tradator si nici un erou. Sunt american”, spunea Snowden. „Cam asa a vorbit si Ellberg. Numai ca martirii Americii nu se fac la Moscova”, concluzioneaza autorul articolului din The Independent.