Judecătorii au dispus calcularea şi plata ratelor de rambursare a creditului la valoarea în lei a francului elveţian de la data încheierii contractului pe întreaga perioadă de valabilitate a acestuia. Mai mult, banca va trebui să restituie reclamanţilor sumele plătite în plus.

În primă instanţă, în 13 noiembrie 2014, Judecătoria Târgu-Jiu a constatat că sunt abuzive anumite clauze din contractul de credit, referitoare la comisionul de acordare în cuantum de 1.332 CHF, la comisionul de restructurare/reeşalonare în valoare de 150 euro şi la comisionul de restructurare/reeşalonare în valoare de 250 euro.

Aceste măsuri luate în primă instanţă au fost menţinute şi de Tribunalul Gorj. Judecătorii au adăugat dispoziţiile ca achitarea ratelor pentru acoperirea creditului în franci elveţieni să se facă la cursul de schimb de la data contractării creditului.

În 16 ianuarie, Tribunalul Buzău a decis, într-o altă cauză, ca un bărbat să plătească ratele pentru acoperirea unui credit în franci elveţieni la cursul de schimb de la data contractării creditului, respingând însă cererea acestuia privind plata în lei. Buzoianul a acţionat în instanţă sucursala băncii la care are un credit în franci elveţieni din martie 2007, pentru constatarea caracterului abuziv al unei clauze contractuale.

Tribunalul Buzău a decis că acea clauză are un caracter abuziv şi că fiecare rată datorată de reclamant ar trebui să fie plătită la cursul CHF/LEU valabil la data încheierii contractului de credit, respectiv în 28 martie 2007, începând cu data scadenţei primei rate şi până la finalizarea raporturilor contractuale dintre părţi.

Pe de altă parte, instanţa a respins ca neîntemeiate capetele de cerere privind plata ratelor în moneda naţională şi constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de administrare din contractul de credit. Decizia în acest dosar nu a fost definitivă, motiv pentru care a fost contestată la Curtea de Apel Ploieşti. Următorul termen este programat pentru 16 iunie.