În cadrul vizitei pe care a întreprins-o în Irlanda, deţinătoarea Preşedinţiei Consiliului UE în actualul semestru, ministrul Corlăţean a avut vineri, la Dublin, o întrevedere cu Dominic Hannigan, preşedintele Comisiei reunite pentru Afaceri Europene a Parlamentului Irlandei, şi cu membri ai acesteia, scrie Agerpres.

Parlamentarii irlandezi au confirmat înţelegerea deplină a aşteptărilor părţii române în ceea ce priveşte un răspuns pozitiv privind aderarea la Schengen şi sprijinul Comisiei din Parlamentul Irlandei pentru atingerea acestui obiectiv. 

Potrivit MAE, programul vizitei întreprinse la Dublin de şeful diplomaţiei române a inclus şi o întâlnire separată cu Pat Breen, preşedintele Comisiei reunite pentru Afaceri Externe şi Comerţ, şi cu Bernard Durkan, vicepreşedinte al aceleiaşi comisii din forul legislativ irlandez. 

La Comisia pentru Afaceri Europene, discuţiile au vizat teme de actualitate ale agendei bilaterale şi europene. Ministrul Titus Corlăţean a exprimat sprijinul României pentru principalele obiective ale preşedinţiei irlandeze, în special cele legate de guvernanţa economică şi financiară, ocuparea forţei de muncă, mai ales în rândul tinerilor, perspectivele negocierilor inter-instituţionale privind cadrul financiar multianual 2014 - 2020, menţinerea fondurilor de coeziune, extinderea Uniunii Europene şi perspectivele Parteneriatului Estic. 

În discuţiile cu conducerea Comisiei pentru Afaceri Externe, schimbul de idei a cuprins teme de interes comun, precum cooperarea transatlantică sau procesul de pace din Orientul Mijlociu, dar şi evoluţiile din Balcanii de Vest şi zona de cuprindere a Parteneriatului Estic. Promovarea relaţiilor economice, investiţiilor şi comerţului dintre cele două ţări au ocupat, de asemenea, un loc central al acestor consultări. 

În ambele întâlniri, evocând experienţa deosebit de consistentă a ultimilor ani în sfera cooperării româno-irlandeze bilaterale la nivelul parlamentelor naţionale, interlocutorii au subliniat importanţa continuării acesteia, precum şi la nivelul Parlamentului European. Au reiterat, de asemenea, interesul reciproc pentru continuarea colaborării dintre cele două ţări în domeniul absorbţiei fondurilor europene.