Viziunile contradictorii ale celor mai puternice ţări europene au stârnit dezbateri aprinse în rândul reprezentanţilor prezenţi la summit. Miza este extrem de mare pentru ţara noastră, care se află în pericol după ce mai multe ţări susţin reducerea de fonduri pentru ţările cu absorbţie mică. Intalnirea la nivel inalt a sefilor de stat si de guvern din UE a început cu o întârziere de aproape şase ore, din cauza divergentelor majore de opinie dintre naţiunile din Europa.

În cadrul reuniunii de aseară, Traian Băsescu a făcut un tur al camerei, timp în care a dat mâna cu Helle Thorning-Schmidt, prim-ministrul Danemarcei, şi a participat la o discuţie pe care aceasta o avea cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu preşedintele republicii Lituania.

Presedintele Romaniei a dat mâna şi cu omologul sau francez, Francois Hollande, cu care a avut o scurtă discuţie, în care liderul de la palatul Elysee l-a aprobat din cap de mai multe ori pe şeful României.Întrevederea cu prim-ministrul britanic, David Cameron, a fost una mai mult amiabilă, în care amândoi au izbucnit în râs de mai multe ori. În scurt timp, însă, discuţia a căpătat un ton mult mai formal, în care cei doi lideri au făcut un schimb de opinii cu privire la subiectele importante de la nivel european.

Miza bugetului 2014-2020 este extrem de mare. Anul trecut statele puternice din blocul comunitar au adus în discuţie posibilitatea de a aloca fonduri structurale în concordanţă cu rata de absorbţie a fiecărei ţări. Acest lucru poate fi dezastruos pentru România, având în vedere că ţara noastră are cea mai mică rată reală de atragere a banilor europeni. Poziţia Parlamentului European cu privire la bugetul blocului comunitar a fost fermă.

Premierul Cehiei, Petr Necas, a avertizat că este pregătit să blocheze prin veto bugetul UE. "Am venit la Bruxelles pentru discuţii pe tema bugetului multianual, având un mandat puternic şi clar al Guvernului ceh. Considerăm că actuala propunere este inacceptabilă şi suntem pregătiţi să utilizăm veto-ul", a spus el. Dezbaterile vor fi reluate în această dimineaţă, precizeaza Antena3.