In 1972, Pentagonul a lansat proiectul "Stargate" care avea drept scop identificarea si evaluarea persoanelor care "pot vedea la distanta", mai precis de a "vedea psihic evenimente sau locuri". In pofida In pofida suspiciunilor care planau, la acea data, asupra fenomenelor paranormale, CIA si serviciile speciale miliare au decis sa participe la program, in special pentru a supraveghea Planeta rosie.

Potrivit unui dintre documente, intitulat "Exploararea planetei Marte. 22 mai 1988", CIA a recurs la serviciile unui medium pentru a arunca o privire pe suprafata planetei, asa cum era ea cu aproximativ un milion de ani inaintea erei noastre. Pe parcursul mai multor experimente, agentii i-au cerut acestuia sa descrie zonele martiene in functie de coordonatele dorite.

"As spune ca este un fel de piramida. Este foarte inalta si situata intr-un fel de galeata. Are o culoare galbuie sau ocru", a "vazut" mediumul. "Ma aflu pe fundul unui canion adanc. Ridic ochii si vad un urias perete abrupt, care se intinde spre orizont in ambele directii. Sunt niste cladiri acolo. Constructii gigant, fara ornamente, alcatuite din cuburi de piatra lustruita".

"Parca as fi ajuns la capatul unui drum. Este un bloc imens acolo, care aminteste de Washington Monument, cu un obelisc". "Sunt multe piramide de dimensiuni impunatoare", a dezvaluit mediumul in timpul diferitelor sedinte. 

El a reusit chiar sa patrunda intr-una dintre piramide: "Sunt numeroase camere in interior. Nu exista mobila, nici alte obiecte. Nu este decat un spatiu pentru hibernare". Daca este sa dam crezare spuselor mediumului, la data respectiva, mii de ani in urma, pe Marte erau oameni care cautau un loc pentru a trai.

Potrivit documentelor, agentul CIA i-a cerut mediumului sa intre in contact cu extraterestrii pentru a intelege mai bine care este scopul lor. Se pare insa ca acestia din urma au ignorat "intrusul", considerand totul drept o "halucinatie. Experimentul s-a incheiat, iar mediumul a fost readus la realitate", se precizeaza in documentul mentionat.