"Cred ca 2017 trebuie privit din perspectiva revenirii Rusiei in marea politica a lumii. Rusii s-au implicat in conflictul din Siria, ceea ce le permite sa influenteze tratativele si sa impuna un program. Procesul de tranzitie din Suria devine tot mai posibil, iar tonul va fi dat tot de rusi. In plus, venirea la putere a lui Donald Trump in Statele Unite va conduce, dupa toate probabilitatile, la un nou acord intre tarile occidentale, favorabil pentru Rusia", crede specialistul francez.

"Dorinta lui Trump de a se apropia de Moscova este revolutionara pentru SUA", considera del Valle,  care nu exclude o posibila anulare de catre Washington a sanctiunilor impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei si a rolului jucat in criza din Ucraina. In alta ordine de idei, analistul francez se asteapta la o revenire a Iranului pe plan regional. "Marii perdanti risca sa devina kurzii din Siria si Irak, daca Turcia va continua sa dialogheze cu Putin", este de parere expertul.

In acelasi timp, "marea necunoscuta a anului 2017 ar putea fi China. Va adopta pozitia de confruntare cu Donald Trump, asa cum anticipeaza multi mai ales dupa discutia telefonica purtata de presedintele ales al SUA cu liderul Taiwanului sau, dimpotriva, va recurge la o intelegere pragmatica, scenariu evocat de numerosi formatori de opinie chinezi, care saluta intentia lui Trump de a revizui tratatul comercial cu regiunea Asia-Pacific, document care nu convine Beijingului?", se intreaba autorul articolului din Atlantico.

Alta tendinta care ar putea marca anul 2017 este "deglobalizarea". "Ceea ce nu inseamna ca globalizarea este deja de domeniul trecutului, dar este evidenta dorinta revenirii la suveranitate, populism, protectionism, la tot ce este national din punct de vedere economic, ideologic si politic. Revendicarile reprezinta un aspect important cu substrat politic, deoarece popoarele lumii si-au dat seama ca globalizarea nu inseamna numai profit si castig", explica del Valle.